marți, 3 martie 2009

Teoria inteligentelor multiple


Am ajuns si la intelegenta emotionala, un concept introdus de Daniel Goleman la inceputul anilor '90. Bineinteles ca mi-am adus aminte si de teoria inteligentelor multiple, dar nu am reusit sa-mi amintesc decat prenumele autorului - Howard. Asa ca voi face exercitiul de a scrie cate ceva despre Howard Gardner,"tatal" inteligentelor multiple si poate ca data viitoare imi voi aduce aminte si de numele lui de familie...

Foarte pe scurt, Howard Gardner considera ca inteligenta nu are o valoare unitara, ci, mai degraba, este o combinatie de diverse capacitati care sunt independente una de cealalta:
• inteligenta vizual-spatiala este abilitatea de a percepe vizual ceea ce ne inconjoara. Acest tip de inteligenta este cel mai des folosit in activitati precum cititul, scrisul, construirea, pictura, echilibru, interpretarea unor imagini.
• inteligenta verbal-lingvistica este abilitatea de a folosi cuvintele si de a vorbi. Acest tip de inteligenta este cel mai des folosit in activitati precum vorbitul, scrisul, jocul de cuvinte, explicarea unor concepte.
• inteligenta logico-matematica este abilitatea de a folosi ratiunea, logica si numerele, in special in activitati legate de rezolvarea unor probleme, lucrul cu anumite concepte abstracte, calcule matematice.
• inteligenta kinestetica este abilitatea de a controla miscarile corpului si de indemanare in lucrul cu diferite obiecte (dansul, sportul, limbajul trupului, teatru, mima, etc.)
• inteligenta muzicala este abilitatea de a produce si de a aprecia muzica si este utilizata in special la activitati precum fluieratul, cantatul, folosirea de instrumente muzicale, compunerea de melodii.
• inteligenta interpersonala este abilitatea de a-i intelege pe ceilati si de a relationa cu ei si este intalnita in activitati precum ascultarea activa, folosirea empatiei, consiliere, lucrul in echipa, observarea starilor sufletesti.
• inteligenta intrapersonala este abilitatea de auto-reflectie si de constientizare a propriului eu (cunoasterea propriilor puteri si slabiciuni, auto-evaluarea, descoperirea sinelui, etc.).

Howard Gardner considera ca, desi aceste inteligente nu sunt neaparat dependente una de cealalta, ele sunt folosite rareori independent. Fiecare dintre noi reprezinta o combinatie procentuala din fiecare din aceste inteligente, iar aceasta combinatie e la fel de unica precum amprenta fiecaruia.

Niciun comentariu: