joi, 16 iunie 2011

Enigma unei morti- 122 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Acum 122 de ani, la 15 iunie 1889, se stingea din viaţă, în casa de sănătate a dr. Şuţu, şi trecea în eternitate Mihai Eminescu, poetul, ziaristul şi omul de cultură. Mii de pagini s-au scris despre viaţa şi mai ales opera sa, solicând între cultul construit pe sintagme de manual, în care osanalele, metaforele tocite prin uz, se înghesuie, sufocând imaginea vie a poetului, şi virulenta contestare. Şi totuşi, la 122 de ani după, modul în care a murit poetul rămâne o enigmă, subiect de controverse. Pe lângă ipoteza asasinării sale prin otrăvire cu mercur chiar de către cei care ar fi trebuit să îl trateze sau a uciderii sale de către un "coleg" de ospiciu, mai există varianta morţii sale ca o consecinţă fatală a contractării sifilisului. Oricare ar fi adevărul, statuia lui Eminescu nu coboară de pe piedestal, nu se năruie, nici nu este ciuntită, iar el poate fi şi contestat, dar şi pentru asta trebuie atent citit şi recitit.


3 comentarii:

Unknown spunea...

Nu e nici o enigma in toata chestia asta, a fost un Geniu si va ramane, si moartea sa era normal sa nu fie tipica ci atipica, iar cat despre faimoasa lui nebunie, e drept s-a manifestat dar a fost ceva genetic, si nu provocat de multi factori care sunt invocati in cartile gimnaziale!

Cristina spunea...

Pentru Anonim: Totul e pus in ghilimele, printr-o functie speciala din blogg, adica centrat in pagina asa cum trebuie. A trebuit sa ma documentez, nu puteam sa imi imaginez ceva aici... Nu?

Cristina spunea...

Blockquote se numeste Anonima draga, daca ai blogg cu siguranta cunosti...