joi, 8 octombrie 2009

Cine trebuie sa conduca scolile?


Oare cum e mai bine:
(a) ca scolile sa fie conduse de profesori cu multi ani experienta, care au urcat treptat pe scala ierarhica sau...
(b)ca scolile să fie conduse de tineri fara experienta dar foarte motivati si foarte bine pregatiti?
In ultimii ani, in New York, la initiativa primarului Bloomberg, tot mai multe scoli au inceput sa fie conduse de tineri sub 35 de ani, care nu au nu stiu ce experienta cu scoala si elevii dar se pot lauda cu diplome de Harvard sau de la alte universitati prestigioase şi dispun de o mare libertate de decizie si de un salariu motivant (ex., o directoare de 34 de ani a unei scoli de 278 de elevi castiga 127.000de dolari pe an). NYT a facut o analiza a performantelor acestor directori şi au ajuns la concluzia ca scolile conduse de profesorii cu vechime se descurca mai bine.
Din punctul meu de vedere, directorea/ul ideal ar trebui sa aiba o varsta intre 35-45de ani, nici foarte tanar, dar nici prea batran.
Tu ce parere ai?

2 comentarii:

Andrei Răduţu spunea...

In mare si eu sunt de aceeasi parere...sa ne conduca preferabil cei de la granita dintre regimuri, pentru ca ei au avut timp s ale experimenteze cate putin pe amandoua...extremele nu sunt bune niciodata...o seara buna Cristina:)

Tivadar Emanuel spunea...

Sa nu exageram ... totusi.
Totul e relativ.

Depinde de om, de felul in care a ajuns el director si de cat se implica.

@Rappa_ru': 'extremele nu sunt bune niciodata' (cred ca te refereai la modul general); cand o sa ajungi sa lucrezi o sa fii si tu o asa-zisa 'extrema';

Deci, depinde de foarte multi factori ...deci e relativ.