miercuri, 27 ianuarie 2010

Spaga, o solutie buna?


Stiu ca pare ciudat, dar sa stiti ca mai exista oameni printre care ma numar si eu care nu sunt convinsi ca spaga este cea mai buna solutie din lume. Am aflat ca zilele astea Liga Studentilor din Galati a lansat o campanie de lupta impotriva spagii care ajuta la promovarea examenelor. Interesant este ca tinerii au realizat si un filmulet prin care acrediteaza ideea ca spaga tinde sa devina deja o traditie si se insinueaza usor-usor "in tot si in toate".

Ce bine ar fi sa se faca o campanie si prin invatamantul preuniversitar. In ultimele zile am vazut niste situatii care imi depasesc cele mai sumbre asteptari. Vorbesc atat din experienta proprie cat si din cateva lucruri relatate de colegii din alte licee. De cand a aparut moda sa pui pur si simplu note in ultima ora, dupa criterii numai de profesor stiute, fara sa comunici elevilor notele? E clar ca ai ceva de ascuns? Dau spre exemplu un singur caz, destul de graitor... Tot semestrul ai avut o singura nota, (o nota mediocra, fara sa iasa in evidenta cu ceva) iar la sfarsit te trezesti cu o medie astronomica. Oare profesorul ce note a pus in continuarea aceleia pentru a scoate respectiva medie? Pe ce s-a bazat? Pe raspunsurile date la ore, cu siguranta nu. Si nu e un singur caz, sunt zeci la nivel de clasa! Ma gandesc ca la nivelul Brailei sunt sute, sau chiar mii!!! De ce sunt profesori care nu spun notele care le trec si nici macar nu le scriu in carnete? E vreun secret? De ce esti nevoit sa te interesezi de note si mereu ramai stupefiat de macar un sfert din ele?
Sa fie spaga o solutie la toate problemele?
Art 57 paragraf (3) REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR
Notele/calificativele acordate se comunică, în mod obligatoriu, elevilor, se trec în catalog şi în carnetul de elev, de către profesorul/învăţătorul care le acordă şi se comentează cu părinţii
Cateva zile libere si cateva milioane scazute din salariile profesorilor sa fie un motiv fundamental pentru care acestia sunt "hamesiti" de bani la sfarsit de semestru? Eu zic ca oarecum setea de bani s-a mai intetit din aceasta cauza.
In continuare as vrea sa comentez ideea: "Un profesor care ia atitudine, nu ia spaga si nu se lasa corupt este privit ca un "ciudat" de catre colegii sai, care-l "pun la zid" si-l "executa" cat pot de curand". Aici as ruga un profesor in special sa comenteze paragraful, el e in aceasta masura. Eu inclin sa cred sau mai degraba mi-ar placea sa cred ca nu este asa.
Astept raspunsuri cat mai multe, va rog sa nu ezitati sa va spuneti punctul de vedere, oricare ar fi el! Ar mai exista cateva lucruri de povestit dar prefer sa ma opresc aici...

9 comentarii:

Antiignorantu spunea...

spaga va tine prizonieri;;;;:)

Cristina spunea...

Da, dar din pacate unii considera ca le reda libertatea...

BlackCat spunea...

O singura data am dat spaga in viata mea (tipsul pentru ospatar nu se incadreaza in spaga). Aveam prima operatie la cot, destul de dificila. Big Sis, mai protectiva de fel, a "vorbit" cu medicul si pentru ca nu a reusit sa dea de anestezist, imi da o bancnota sa i-o dau eu. Apuc sa vorbesc cu el cand eram deja pe masa de operatii si vine sa isi faca treaba. Ii intind hartia si ii spun ca vreau sa dorm bine. A ras de faza dar am avut parte de o anestezie oau!
Anyway, cred ca si cadourile de Craciun, 8 martie si alte de genul ar trebui considerate spagi. Ca sa nu mai spunem ca majoritatea sunt si prost inspirate. Am un cumnat care a fost prof si a primit toata pleava kitchurilor posibile.

Cristina spunea...

@BlackCat: Imi place sa cred ca acele cadouri oferite de 1 si 8 martie, craciun etc sunt facute din suflet un martisor, un buchet de flori nu consider a fi spaga. Mai degraba consider a fi spaga un plic cu bani la sfarsit de semestru, ca tot mai are cateva zile si se sfarseste. Daca din liceu se da tot felul de plicuri cu bani la facultate ce se mai face? Se da intr-un plic cheile de la masina sau poate de la vreun apartament???

Anonim spunea...

ce blog frumos , cu fluturi ai :X:X:X
vrei să facem un schimb de linkuri și/sau de bannere?

Baiatul Ciudat spunea...

Salut , te intereseaza un link exchange cu http://baiatulciudat.com ? Daca da , uite datele mele :D

Nume : *Baiatul Ciudat
Link : cel de sus

cand m-ai adaugat la blogroll te rog sa-mi lasi pe blog un msj cu datele tale sau da-mi un add la gabriel.raducanu

Have a nice day :) and ty

Anonim spunea...

Din păcate, șpaga este peste tot...în orice domeniu din țărișoara noastră vai ș-amar de ea.
Și eu, când eram în liceu, pățeam faza cu trecutul notelor în catalog în ultimul moment, că nici nu mai aveai ce face pe urmă, că ne aflam notele după ce era încheiată media...și cum ziceai, eram în ceață toți, nu știam care era baza acelor note...
În facultate era și mai tragic când la examen îți zicea o notă și când erau trecute în cataloage și mergeam să ne interesăm, de multe ori erau diferite față de cele pe care le știam noi, binențeles mai mici...
Asta în învățământ...în spitale nici nu vreau să mai povestesc...de bani dați la doctori, asistente și infirmiere...pentru nimic...eventual pentru a sta de vorba cu tine, că pacientul este tratat cu aceeași indiferență...dacă nu aveam ghinionul să văd asta cu ochii mei și mi-ar fi povestit careva, aș fi zis că fabulează la greu...

Anonim spunea...

..dar, uite că mi-am amintit de un caz foarte tare, zic eu, care a avut loc acum...2 ani, dacă nu mă înșel, la Facultatea de Drept de aici din Cluj... Doi studenți s-au hotărât ei așa, să vorbească cu profu', să-și aranjeze cumva examenul, că nu aveau chef să învețe. Zis și făcut..l-au abordat pe prof..ăsta i-a invitat la el în birou, băieții i-au explicat cum stă treaba..."că știți"..."că nu am putea rezolva cumva?"...
"Ba da", zice profu', "50 de euro vă costă pe fiecare"...au scos băieții banii...au mers la examen, au bifat la întâmplare pe-acolo...când au venit rezultatele...amândoi picați...hmmm :-? Au mers la prof, "păi domn profesor, care a fost înțelegerea noastră?"...la care, profesorul le întinde două chitanțe de la casieria facultății și le zice..."Păi domnilor studenți, poftiți, noi facem unele donații în cadrul facultății"... ăștia au rămas mască...blocați..au luat chitanțele și s-au tot dus :))
I-a pedepsit profesorul, nu glumă :))

Cristina spunea...

@Adinna: Rar mai gasesti profesori cinstiti! In niciun an nu am mai intalnit atata coruptie ca acum, poate si din cauza crizei economice!