vineri, 22 aprilie 2011

Vinerea mare...

Credinciosii ortodocsi marcheaza astazi ultima vineri din Postul Mare, zi care este numita si Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Seaca.
Conform traditiei crestine, astazi este ziua in care Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea pacatelor oamenilor.
In Vinerea Mare, se reia Drumul Crucii, pe care Iisus l-a facut sub povara crucifixului de la cetatea Ierusalimului, unde a fost condamnat, pana la Golgota.
Se spune ca pe drum, o femeie a sters fata plina de sange a Mantuitorului, iar chipul sau a ramas intiparit pe naframa femeii.
Vinerea Mare este singura zi aliturghica din calendarul ortodox. Astazi, credinciosii tin post negru, merg la cimitir, iar seara se duc la slujba prohodului sau a ingropaciunii.


Prin credinta in Hristos fiecare se intelepteste, se indreapta, se lumineaza si se izbaveste.Orice intelept lipsit de Hristos este nebun, orice drept fara Hristos este pacatos, fiecare om curat, fara Hristos necurat este si oricine ramane in afara Lui moare.

Sf. Tihon din Zadonsk - Scrisori din chilie

Niciun comentariu: