vineri, 23 septembrie 2011

Non multa sed multum...

Ieri dupa-amiaza am asistat la un mic moment cultural, o intalnire a scriitorilor braileni, ce sunt la inceput de drum. Evenimentul a fost coordonat de un profesor de limba romana, apreciat in Braila, de la care chiar aveam pretentii.
Publicul era predominat de elevii sai din clasele a IX-a si a-X-a. Stimabilul a avut un limbaj foarte codat, aproape inaccesibil publicului, a vorbit mult in metafore obositoare, chiar nepotrivite unor contexte cu insiruiri de neologisme in fraze ample... Tot respectul, dar dupa jumatate de ora, s-a retras un rand de elevi, furisandu-se pe ciment, pentru a nu fi vazuti. La un moment dat, domnul profesor spune la adresa unei scriitoare: "O ideologie poetica agresiva, daca ma puteti intelege?" De ce sa nu putem, suntem cumva prosti? Iar daca considera ca nu puteam intelege, fraza trebuia scoasa urgent din discurs...
Am stat in spate si am putut analiza tot, toti se uitau pe pereti, sau spre usa fiind pe picior de plecare... La iesire, elevii se gandeau la un punct in plus la o nota, pentru ca au fost prezenti la acest "chin" pentru ei.
Conteaza enorm sa stii sa-ti atragi publicul de partea ta... Non multa sed multum!

Niciun comentariu: