luni, 16 noiembrie 2009

Despre tinerete, Radu Beligan



"A imbatrani este contariul a ceea ce se crede in mod curent. In tinerete, la vremea cand nu ti-ai definit inca optiunile, esti impovarat de greutatea traditiei si a adevarurilor cu care ai fost indoctrinat. Tanar fiind, crezi in iubirile raspandite, in cele care alearga pe toate drumurile, esti gata sa aderi la tot si la toate, cad in spinarea ta toate greutatile familiei, a traditiei, a grupului din care faci parte, a societatii.
In ceea ce ma priveste, am trait inaintarea in varsta ca pe o detasare de toate aceste poveri. A imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute; inseamna a deveni mai usor, mai liber. Intr-un anumit sens, esti mai batran cand esti tanar si mai tanar cand esti batran. Avea dreptate Picasso cand spunea ca-ti trebuie mult timp ca sa devii tanar.
Si mai e ceva: singurul lucru care ne ingaduie sa privim fara dezgust lumea in care traim este frumusetea pe care anumiti oameni o creeaza: din timp in timp, pornind de la haos, tablourile pe care le picteaza, muzica pe care o compun, cartile pe care le scriu, spectacolele pe care le creeaza si viata pe care o traiesc. Dintre toate operele, cea mai frumoasa este o viata bine traita; as zice chiar ca este o opera de arta prin excelenta."

5 comentarii:

Emil spunea...

E mare lucru sa stii sa iti traiesti viata. Sa eviti stresul si sa zambesti trecand prin toate. Incerc, zilnic, sa vad partile bune.

Anne spunea...

Radu Beligan va ramane mereu un mare maestru!

Cristina spunea...

@Emil:Asemenea si eu incerc sa vad partile bune, dar uneori nu prea reusesc!

Camelcutza spunea...

l-am vazut pe beligan ...pare un om care a trait cu calm,de aceea a si ajuns la aceasta varsta

Andrei Răduţu spunea...

Frumos spus...