duminică, 14 noiembrie 2010

O altfel de literatura


Sa te increzi in inteligenta celuilalt, a celui care te citeste. Sa-i daruiesti prin ceea ce scrii, cateva aluzii presarate in scriitura, pe care sa le dezvaluie singur. Sa-i oferi un amestec de elemente din care sa-si aleaga ceea ce vrea el sa inteleaga sau sa simta. Pentru ca literatura trebuie impregnata cu gandire, mai precis trebuie sa dea de gandit, trebuie sa-l incite pe cititor sa construiasca el insusi alte si alte configuratii ale textului. Pentru ca literatura nu este decat substanta amorfa din care trebuie sa izbucneasca vuietul gandirii.
Caci ea nu ne propune decat cel mai simplu lucru cu putinta, sa ne gasim pe noi insine. Daca un om se misca, vorbeste, interactioneaza cu alt individ, pune mana pe un obiect care declanseaza in el un val de emotii, amintiri sau regrete, putem spune ca avem de-a face cu o povestire desavarsita, ca cel care ne spune aceasta poveste e un individ deosebit, inzestrat cu un uimitor talent scriitoricesc.
Dar daca parcurgem naratiunea cu urechea incantata la auzul vocii povestitorului, atunci din noi insine nu mai ramane decat un zid de care sunetele se sparg, o oglinda care reflecta spusele altcuiva fara a ne mai lasa sa valorificam necesitatea de a ne gandi pe noi insine si nu doar aceea de a ne regasi in viata fictiva imaginata de un narator, nu doar aceea de a ne identifica cu un personaj sau altul.
Literatura, în ziua de azi, are nevoie de aceasta intensificare a necesitatii de a gandi.
Am face bine, asadar, sa incercam sa realizam pe deplin obligatia de a scrie, si, mai mult, de a gandi scriind. Sa incercam sa ne repliem asupra noastra si sa constientizam pe deplin necesitatea absoluta a punerii gandului in litera. Nu va fi usor. Vom avea multe obstacole de trecut...

3 comentarii:

Andrei Răduţu spunea...

Foarte frumos si bine scris Cristina:)...ma bucur ca gandesti astfel:)...de aceeasi parere sunt si eu si este unul din marile motive pentru care am creat si eu Find yourself again acum aproape 2 ani:)...mult succes in continuare si sa ne citim placut si de acum incolo :)

Anonim spunea...

ihi ... asa poate ca ar trebui. cred insa ca ceea ce scriem ar trebui sa fie totusi accesibil multor categorii de oameni ...

Cristina spunea...

@Rappa_ru': Multumesc in ultimul timp am citit doar carti care nu au meritat citite si asta m-a influentat in aceste randuri.
@Tzzumbi: Sunt de acord.