luni, 7 iunie 2010

Incultura


"Azi civilizatia si cultura sunt ca doua trenuri ce mer pe linii paralele, dar in directii opuse: pe masura ce civilizatia creste, cultura scade"( Vasile Bancila in Filosofia varstelor). Cata dreptate avea...

In urma cu zeci de ani, oamenii erau dornici sa se informeze si sa invete, chiar daca singurul mod in care puteau face asta era o plimbare pana la biblioteca sau librarie, urmata de o runda de citit indelungat.
Astazi, cand exista Internetul, o sursa nelimitata de informatie, nimeni nu se intereseaza sa citeasca macar un rand.
Nimeni nu mai scrie un referat, il descarca, nimeni nu mai invata pentru un examen, isi face fituici, nimeni nu mai stie cine a fost Vivaldi, dar toti stiu numele ultimei manele a lui Guta.
Setea de invatare a fost inlocuita de setea de monden si in loc de carti, se cumpara si se citesc reviste precum Click, Cancan si alte obscenitati literare. Nimeni nu mai pune valoare pe o biblioteca ci pune valoare pe electrocasnice, haine si alte cele.
La televizor se difuzeaza tot felul de emisiuni care trateaza aceleasi subiecte: bani, masini, case, vedete, sex si nimic altceva.
Am ajuns la un nivel extrem de incultura...atat oamenii cat si media, care promoveaza superficialul si senzationalul si arunca cultura la gunoi.
Delasarea oamenilor a ajuns un lucru obisnuit si, oricat de mult ar incerca unii sa schimbe asta, n-au sa reuseasca, caci este mai usor sa copieze decat sa invete si sa munceasca pentru ce vor.

2 comentarii:

Radu Alin spunea...

stii care e treaba?....vremuri noi...chiar daca unii neaga ideea de ,,timpuri noi" totusi lumea se schimba...si trebuie sa te adaptezi....vina nu este a ziarelor sau a celorlalte mijloace de ,,inculturalizare" ci a comoditatii oamenilor care prefera internetul ca sursa de informatie deoarece este mai usor...si ca sa fiu sincer prefer internetu si nu din lene ci de multe ori din simplul motiv ca nu peste tot gasesti ce cauti....

Cristina spunea...

@Radu Alin: Nu mereu am gasit tot ce am avut nevoie pe internet. Consider ca net-ul este benefic atata timp cat te folosesti de anumite informatii si le imbini cu altele, eventual si cu o parere personala. Dar cand ii mai vad pe colegii mei cum au dat "copy, paste" pe un referat de 10 pagini care nici in pagina nu l-au aranjat. In plus daca le pui o intrebare din el habar nu au sa iti raspunda. Incep sa nu mai vad beneficiile internetului pentru ei.