sâmbătă, 5 februarie 2011
Coruptia din invatamant
Este mai multa ca oricand, desi refuzam sa o vedem...
O sa va relatez un caz concret, spre exemplificarea acestei afirmatii.
Ce trebuie sa faci pentru a lua gradul I in sistemul de invatamant? Simplu... Oferi un onarariu semnificativ inspectorului de specialitate si alte doua, celor doi profesori care il insotesc pe inspector. Ii inviti la inspectia propriu-zisa. Nu conteaza daca nu a iesit bine, nota 10 e garantata. Dupa inspectie, in aceeasi zi, inviti comisia la un restaurant, unde pot comanda ce le pofteste inima. Mai apoi ii inviti si la tine acasa, varianta este optionala, pentru a degusta o placinta foarte buna. Proiectul sustinut in cancelarie, in power point, de cadru didactic, e vazut in prealabil de inspector de mai bine de 3 ori, si modificat de zeci de ori.
A doua zi dupa toate acestea, culmea ipocriziei este sa vii in fata elevilor, sa le spui ca putea sa iasa mult mai bine. Iar mai apoi sa recunosti in fata lor ca inspectia a fost un vax, ca lucrurile au fost negociate in spatele usilor inchise...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
Nu ştiam procedurile acestea... Dar nici nu mă miră. Uneori mă gândesc ce m-ar mai putea determina să fiu surprinsă (aici mă refer strict la România). E urât că acesta-i modelul pe care îl primim. Din cauza asta mulţi nu se obossc să înveţe... pentru că ştiu că se poate şi altfel... ba chiar mult mai bine. Păcat.
@Ioana Radu: Sunt convinsa ca mai sunt exista si oameni cinstiti, care isi iau gradatia chiar pe merit. Recunosc ca am ramas consternata cand am auzit multe lucruri din spatele "cortinei" in procesul educational. Ce am scris e doar un procent mic din ceea ce stiu de fapt ca se intampla.
De titularizari nu spui nimic?
Ma provocati domnule Rotaru? Daca as scrie tot ce stiu... Ma rezum prin a spune ca examenele se corecteaza cu profesorul care trebuie examinat la celalalt capat al firului. Aceste lucrari se corecteaza la nivel local si nu cum se corectau prin alte orase in urma cu 10 ani. Profesorul examinat il cunoaste pe corector, lucru care nu este normal. Rigoarea acestor examene s-a pierdut! Nu vreau sa dau niciun exemplu in acest sens... sunt mult prea multe.
În general aşa este --- dar să nu generalizăm,
1) Am dat gradul I recent. 2) Profesorul m-a chemat pentru structura lucrării de două ori ( câte 4 ore întrevederea), mi-a acordat libertate totală – în sensul în care a acorda libertate cuiva este gestul cel mai bun pe care îl poţi face în postura de coordonator. 3) Nu am dat un leu nimănui. 4) Şcoala unde lucrez se află la 35 km de oraş. 5 ) I-am dus - adus cu maşina mea. 6) A fost „ cinstea casei“ – gustări făcute de soţia mea şi servite în cancelarie . 7) Tot ce am făcut la clasă a fost fără nici un preaviz. 8) Au fost laude – de ambele părţi – nimic nejustificat – zic eu. 9) Copii simt dacă a fost sau nu bine , fără explicaţii ( sunt de prisos). 10) Nu vreau să deduceţi că sunt „pentru contra“ – numai am expus şi o altă realitate . 11) Nu înseamnă că ceea ce aţi expus nu-i adevărat ( chiar cu talent ! ) …. eu am sugerat un procent.
12) Dacă îmi permiteţi --- o să vizitez foarte des acest blog.
Să fie numai bine !
@Cristina M,
Îmi pare tare rău că îți trăiești cei mai frumoși ani ai carierei tale de profesoară cu asemenea situații..
Sunt la capătul unei cariere de treizeci și opt de ani- profesoară de limba română.
Au fost și în anii aceia probleme, multe foarte grave, dar astăzi sunt,parcă mult mai urâte.
Am susținut gradul I și concursul de intrare în oraș, în același an.
Am avut lucrare de literatură- Ion Pillat- simbolist și clasicist, o continuare a lucrării de licență, într-un fel. Am muncit mult!
Coordonator a fost domnul profesor Ion Dodu Bălan.
Am primit puțin ajutor.
Satisfacția am trăit-o la inspecție, când a spus în fața tuturor colegilor mei că ar fi fost fericit dacă fetele dumnealui m-ar fi avut profesoară.
Al doilea profesor a fost regretatul Ion Popescu- autorul gramaticilor pentru clasele a VII-a și a VIII_a.
La discuții a spus că a recunoscut în mine studenta lui Marin Z Mocanu(ș fără să fi știut că așa au stat lucrurile).
La concurs am participat douăzeci și patru de profesoare pe două locuri.
A fost greu!
Am apărut reușită pe listă, dar în toamnă , era altcineva- soția cuiva, persoană importantă, nu spui cine...
M-am luptat, da , m-am luptat cinci ani cu ministerul, pentru că a fost singura dată când s-a dat concurs..
Am învins, când eram , deja, obosită.
Am luat-o de la capăt!!Și nu mi-a părut rău!
Dimpotrivă! Mi-am încheiat cariera, având șase ani consecutiv, premianți la faza națională a concursului”Mihai Eminescu”.
Știi ceva?
Dacă ar fi să-mi aleg acum profesia, tot asta aș alege, crede-mă!!
Nu-ți dau sfaturi, nimeni nu trebuie să determine pe nimeni..
Totuși, sincer, cu mâna pe suflet îți spun , meseria noastră este cea mai frumoasă!
Trebuie să crezi în tine! Lasă-i deoparte pe ticăloși..mereu au fost, mereu vor fi..
Știința nu ți-o ia nimeni!!
Scuză-mă pentru atâta vorbărie. Te trec în lista mea de bloguri. Mi-ar face mare plăcere să vorbim!
Grigore Rotaru: Nu vreau sa generalizez. Ma bucur din tot sufletul ca mai sunt profesori care isi iau pe merit gradatia. Tot respectul pentru asta.
Intr-adevar elevii simt multe si vad cand un lucru nu iese bine. Oare ce zic elevii cand profesorul respectiv nu isi face nicio ora. Este cu manualul la pagina 10. Si dintr-o data prin luna decembrie le spune elevilor ca peste o saptamana vine o inspectie si vom face lectia de la pagina 70, ca de... sa fim in grafic. Le spui elevilor ca ai dus inspectia la localul X, doua saptamani la rand. Oare nu vrei si banii inapoi, eventul de la elev? Ironic, mai spui ca inspectia te-a lasat falit... Dupa inspectie dai manualul inapoi, suntem la pagina 12... dupa un semestru cu destule ore pe saptamana.
Va astept oricand pe blogg cu mare drag!
O zi buna!
@Incertitudini: De fapt sunt eleva in prezent. Anul acesta dau la Litere, in principiu Cluj. Dar imi incerc norocul si la Bucuresti, desi e foarte mare concurenta.
In spatele profesorilor adevarati, e multa munca, ore nedormite, multe sacrificii intru cariera dorita. Parca nu e drept sa vezi, cum "unul" venit cu multi bani, concureaza cu tine. Elevul e martor la multe, dar azi il ai, maine vine alta generatie...
Frumos Ion Pillat! Pe departe din toata literatura studiata la clasa, individual pentru concursuri si olimpiade, dar si ce am facut anul acesta pe la Excelenta, imi place mult Lucian Blaga.
E important sa lupti pentru idealul tau, sa simti ca ai inclinatii in acel domeniu, sa te regasesti pe tine... Sacrificiile incepi sa nu le mai simti, cand faci totul cu sufletul.
Multumesc mult pentru randurile lasate! De asemenea, si mie mi-ar face placere! O duminica excelenta va doresc!
Mi-a placut de Gina (Incertitudini) ca a crezut ca esti profesoara ;-). Sincer gandesti foarte matur...imi place!
@Tivadar Emanuel: Mi s-a tot spus!
nu degeaba ti se spune
Trimiteți un comentariu