vineri, 3 septembrie 2010

Bacalaureatul 2011


Inca din totdeauna, ministrul educatiei, Daniel Funeriu, mi-a creat o impresie proasta. E o persoana care personal, nu imi inspira incredere. Sa fiu sincera mi-as fi dorit sa fie pe lista remanierilor, dar n-a fost sa fie.
In anul scolar 2010-2011 ministru "Incurca lume" s-a gandit sa plaseze examenul maturitatii in decursul unei singure luni. Astfel, proba de evaluarea a competentelor lingvistice se va desfasura in intervalul 6-8 iunie, proba de evaluare a competentelor digitale va fi organizata in perioada 13-17 iunie, iar cea pentru o limba de circulatie internationala intre 20 şi 23 iunie.
Intre probele orale si cele scrise, absolventii de liceu vor avea un asa zis "ragaz" de patru zile. Astfel, proba scrisa la limba romana va fi organizata pe 27 iunie, cea la disciplina profilului (istorie pentru profilul uman si matematică pentru real) pe 29 iunie, iar pe 1 iulie, cea la alegere, a specializarii. Rezultatele vor fi afisate pe 8 iulie.
Tot e bine ca nu sunt toate cele 6 probe intr-o zi. Mi se pare mult prea aglomerat acest program. Ar fi fost mai bine sa se inceapa de pe la sfarsitul lui aprilie. Poate era prea mult stres daca se incepea din februarie, desi aveai timp suficient sa acorzi atentie fiecarei materii in parte.
Cu noul calendar va fi un iunie de cosmar...

12 comentarii:

M. spunea...

Înainte de a'l critica, poate ar trebui să arunci o privire peste CV-ul dânsului. Recunosc, si eu eram sceptic in privinta lui la inceput.
Privind CV-ul m-am intrebat de ce naiba a venit sa faca educatie in Romania?

Raspunsul: poate ca nu e ca acei oportunisti ce merg pe principiul "ibi patria ubi bene"( patria mea e acolo unde imi e mai bine)

Cristina spunea...

@Catalin: Mi-am aruncat o privire pe cv-ul dansului. Trebuie sa recunosc ca este impresionant:


Studii, titluri stiintifice:

- inginer in chimie, European Higher Institute of Chemistry, Strasbourg, France (1991-1994)
- masterat (DEA) in chimie organica si supramoleculara, Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg, France(1994-1995)
- doctorat, coordonator J. -M. Lehn (laureat Nobel in chimie) , Universitatea Louis Pasteur, Strasbourg, France (1995-1999)

Activitate profesionala:

- stagiu stiintific (4 luni) la Merck&Co, Rahway, New Jersey, USA (1994)
- stagiu stiintific (3 luni) la Zeneca Fine Chemicals, Huddersfield, Anglia (1994)
- asistent, Universite Louis Pasteur, Strasbourg, Franta (1995-1998)
- conferentiar, College de France, Paris, Franta (1998-1999)
- cercetator stiintific la Scripps Research Institute, La Jolla, California (1999-2002)
-cercetator stiintific la National Institute of Advanced Industrial Since and Tehnology (AIST), Osaka, Japonia, (2002-2006)
- obtine un grant de cercetare EU de aproximativ 2 milioane Euro, Marie Curie Excellence Grant, (2006)
- Marie Curie Excellence Team Leader, Technical University Munich (2006)
- inventii : On-Chip Enzyme Activity Measurement and Applications Thereof, On-Chip Measurement of Enzyme Ubiquitination and Applications Thereof, A New Class of Soluble b-Amyloid Binders and their use in Alzheimer Disease Treatment

Activitate politica:

- membru in grupul de experti pentru elaborarea "Strategiei cercetatrii din Romania intre 2007 si 2013"
- vicepresedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Roamania (din noiembrie 2006-prezent)

Dincolo de studiile domniei sale, ma gandesc ce a facut bun pentru educatie? Merge mai bine sistemul de cand a venit el.
E doar un pion in gasca care ne conduce si ne ruineaza pe zi ce trece.
Nu vei putea sa imi schimbi parerea...

M. spunea...

Hai sa o luam altfel. Dupa parerea ta, haosul din educatie se datoreaza numai si numai ministrului. GRESIT. Se datoreaza SI profesorilor, care lasa elevii sa copieze la bacalaureat si alte examene nationale. Se datoareaza si liderilor de sindicat care informeaza gresit. Planul acesta de educatie e pe masa ministrilor din 2002 numai ca niciunul nu a avur curajul paana acum sa spuna: Asa facem!
Ne vaitam ca invata copiii prea mult la scoala, dar avem profesori suficient de buni sa ii pregatim? Ce atata mate fizica chimie, etc? Da, corect. Ceilalti din afara fac toate aceste materii intr-o singura ora. Noi avem astfel de profesori pregatiti? NUU.

Anonim spunea...

Ma gandesc,cat de pregatiti trebuie sa fie eleviii pentru a se putea adapta cat de cat usor la schimbarile care intervin de la an la an in invatamant.Uneori am impresia ca suntem "de experiment"...

Cristina spunea...

@Alinutza: Consider ca principalul vinovat este ministrul. Bineinteles ca o parte din vina o poarta fiecare: profesorii slab pregatiti, programele prost-gandite, manualele care nu mai sunt actualizate. Totul porneste de sus. Daca ar avea cineva responsabilitatea sa trieze profesorii capabili de ceilalti...
Nu pot intelege ce era rau in bac-ul de acum 2 ani. Oralul ridica media bac-ului f mult. E o prostie sa obligi elevul sa dea la istorie, cand el prefera geografia. Alegi apoi sa bagi geografia alaturi de stiintele socio-umane care nu au nicio legatura.
Dai teza la latina in a 12-a dar nu o ai la bac... Ce rost mai are?

Cristina spunea...

Invatamantul romanesc a devenit o “societate comerciala”,o intreprindere de stat, pe banii nostri, care arunca pe piata vietii romanesti, anual, zeci de mii de ratati fara voie.

Braileanul spunea...

Ceea ce se intampla in sistemul de invatamant brailean este un genocid. Cum poate sa se schimbe personalitati ca Ilie Teodora, Neicu Maria, Dima Daniele, Panturu Daniel, dascali inimosi din acest judet care au pus mult suflet in munca lor?
Ce a facut inspectorul Botea? Numai improvizatie, incultura, coruptie, trafic de influenta, barfa si santaj. Distruge scoli cu traditie si performanta, fie prin deciziile pe care le ia, fie prin oamenii pe care i-a numit sa le conduca: Chiper Ramona (activa doar in timpul examenelor unde manevreaza lucrari), Petrescu Valentin (cu grave probleme comportamentale), Drugau Viorel de la Plopu (prieten cu Bahus si nu numai ...), Elena Toader cea de la LPS, acum la sc. 17 (o intretinatoare permanenta a scandalului) si multi altii. La ISJ, Gheorghita Dan (profesorii de ed. fizica sunt ingroziti si se simt jigniti), Petrescu Silvia (o persoana nemultumita permanent), Giurca Mihaela (o jignire pentru profesorii de matematica), Dumitru Mirela (banii statului irositi pe nimic).
Cat mai poate oare suporta sistemul batjocora aplicata de Botea?
"In 4-5 septembrie 2010, in Alba Iulia va avea loc consfatuirea nationala a inspectorilor scolari generali din intreaga tara, intrunire organizata in fiecare an de Ministerul Educatiei inaintea inceperii unui nou an scolar." - comunicat de presa
Unde este Botea? La Busteni, la consfatuirea inspectorilor de matematica. Cu cine, cu Mihaela Giurca. Mai este ceva de spus?

In Braila tot raul, pleaca de la inspectorul Viorel Botea!

Cristina spunea...

@Braileanul: Un cunoscator al panzei de paianjen din ISJ Braila.
Eu sunt impartiala... fie ca este Botea, fie ca era Mortu o panza de interese tot va exista. Poate la Botea e pe fata, Mortu poate o masca mai bine. Cat despre conflictul de interese dintre stimabila, directoare la CNNB Botea Carmen si sotul inspector, ma abtin. Oricum am o parere buna despre dansa in comparatie cu respectivul inspector. Intr-adevar aud f multe din sursele mele, dar incerc sa le ignor.
Despre adjunctul Mocanu, nimeni nu spune nimic... Ma intreb daca mai adoarme pe scaun asa cum o facea la Nenitescu? Pacat ca nu mai are ocazia sa-si goneasca elevii de la ore acasa... era o intelegere tacita intre elevi si profesor. Despre aceasta, in calitate de profesor nu am o parere f buna iar ca inspector mi se pare f dezinteresat...
Poate conducerea V. Botea nu e printre cele mai stralucite, dar e mai buna decat conducerea Lucica Visalon!

cmc spunea...

esti un nefericit, fricos si care ar trebui sa dai de mari probleme. cred ca un pupincurist major. acum inteleg de ce are curul asa mare teodora ilie. ai pupat-o atat de mult incat nu ai mai lasat loc pt nimeni

Cristina spunea...

@Marian: Este bine sa ne respectam partenerii de discutie. Eu sunt impartiala in privinta ISJ, poate am avut preferatii mei, acum nu ii mai am. De madam Teodora Ilie am auzit ca nu mai este directoare la Grupul Scolar „Edmond Nicolau, locul fiind preluat de Ramona Chiper. Nu o cunosc personal!

Andrei Răduţu spunea...

Dap...probabil o sa fie mai greu din punctul acesta de vedere, dar o sa fie bine intr-un final:)...mult succes iti doresc si iti spun iarasi, concentreaza-te cat de mult poti pe admitere:)

Anonim spunea...

Pretty! This has been an incredibly wonderful post.
Thanks for supplying this information.

Take a look at my site; bancuri cu dumnezeu