sâmbătă, 5 decembrie 2009

Mos Nicolae si povestea lui


A fost odata ca niciodata un nobil, bun la inima, ce avea trei fete, dar a carui sotie a murit, lasandu-l prada deznadejdii. Dupa ce si-a pierdut toti banii investindu-i in inventii nefolositoare, a fost nevoit sa-si mute familia in casuta unui taran. Cele trei fete trebaluiau toata ziulica gatind bucatele, carpind straiele si curatind "luna" cascioara. Cand le-a venit timpul de maritis, nimeni n-a vrut sa le ia, pentru ca nu aveau nici un fel de zestre, zero bani si zero proprietati. Tatal lor isi petrecea zilele chinuindu-se sa gaseasca o solutie si plangand amarnic pentru neputinta lui si nefericirea fetelor.
Intr-una dintre seri, dupa ce fetele si-au terminat treaba, au agatat sosetele proaspat spalate pe semineu la uscat, apoi s-au dus la culcare. In acea noapte Sfantul Nicolae, stiind despre disperarea tatalui, a trecut pe la casa lor si...uitandu-se pe fereastra, a vazut sufrageria goala si sosetele atarnand la uscat. Intr-un moment de inspiratie, a luat trei pungi cu galbeni pe care le-a aruncat pe rand in cosul casei, umpland in acest fel trei dintre sosete. A doua zi de dimineata, nu mica a fost surpriza fetelor, cand au gasit in sosete indeajuns de multi bani pentru maritis. Ceea ce l-a facut fericit si pe iubitorul lor tata, care a trait multi ani in veselie si indestulare.
Obiceiul de a atarna "sosetele de Craciun" in asteptarea cadourilor de la cei dragi s-a raspandit in toata lumea. In unele tari, cum ar fi Franta, copiii isi aseaza pantofiorii in fata semineului, aceasta traditie datand de pe vremea cand se purtau saboti de lemn. In Olanda copiii isi "captusesc" pantofii cu fan si nu uita sa puna si un morcov pentru calul "mosului". In Ungaria prichindeii isi lustruiesc cu ravna incaltarile inainte de a le aseza langa usa sau pe pervazul ferestrei. Copiii din Italia isi lasa pantofiorii afara in noaptea de 4 spre 5 ianuarie, noaptea Epifaniei, pentru "La Befana", vrajitoarea cea buna. In Spania cei mici primesc cadourile in ianuarie de la "Cei Trei Regi". Noi il asteptam pe mos Nicolae in dimineata de 6 decembrie cu pantofii lustruiti si asezati la usa. Si in plus l-am si clonat, schimbandu-i numele si dandu-i o punga mai mare de cadouri, ca sa ne fericeasca si de Craciun.


Poveste spusa de Dana, pe blogul ei.

4 comentarii:

strumfita avec l`esarfa spunea...

buna,

arunca un ochi peste blogul meu
www.questioare.com si daca iti place ce gasesti pe acolo, adauga-ma in blogroll-ul tau cu numele de Que stii oare? Iti multumesc si iti doresc o zi frumoasa.

Strumfita

Andreea spunea...

Buna. Vrei sa facm un link exchange?
Blogul meu este cel din semnatura. Daca doresti te rog sa ma adaugi cu titlul Colinde de Craciun si sa imi lasi un comment pe blog cu adresa si titlul dorit de tine.
O zi buna

Cristina spunea...

@Strumfita: Te-am adaugat! Ms pentru propunere!
@Andreea: Te-am adaugat o sa revin pe blogg-ul tau sa iti las un comment. O zi buna si tie!

Cristina spunea...

@Strumfita: Am intrat la tine dar se incarca extraordinar de greu...