miercuri, 9 septembrie 2009

ANI DE LICEU: Scoala vietii


Lumea merge la scoli si facultati de tot felul, se citesc felurite carti, teoretic – nimic nu e nou si oricine are la indemana o solutie (incercata de altii). Viata de zi cu zi contrazice insa orice teorie si oamenii pusi in fata aceleiasi probleme actioneaza complet diferit, au alte viziuni si complet alte reactii, iau decizii care nu tin de logica, de trecut sau de ceea ce “au facut altii”.
De ce scoala vietii este pusa în opozitie cu studiul institutional, dorind sa i se substituie în cazul lipsei muncii intelectuale depuse? Oare nu merg impletite amandoua atat scoala teoretica cat si aceea a vietii? Eu cred ca ar merge daca: la sedinte cu parintii s-ar discuta problemele tale, nu ar mai fi o raportare generala. Ar trebui introduse niste ore de educatie prin viata ce lipsesc din orice scoala/liceu romanesc! Daca la orele de sport ai invata alergand ca fast-foodul nu este o solutie. Poate daca la orele de matematica in care s-ar calcula unghiul sub care poti sta in picioare pe o planeta stramba. Ce dulci ar fi orele de romana in care sa te invete cum sa spui ceea ce simti, sa nu mai fi nevoit sa inveti niste comentarii care nu iti folosesc la nimic in viitor, sa te indentifici intr-o opera sa-ti spui parerea personala despre ea, sa te pui in situatia personajelor, totul sa se bazeze pe creativitate. Sau la orele de informatica sa inveti ca internetul nu e totul, lumea se invarte si fara el. Ore de istorie in care sa inveti ca au fost
altii si mai buni ca tine. Ore de geografie in care sa inveti unde iti este capul, atunci cand ti l-ai pierdut. Ore de fizica realiste ore de fizica in care sa te invete ca nu doar forta gravitationala ii tine pe oameni legati de pamant. Ore de chimie in care sa se invete ca totul in lumea asta e o chimie, nu doar sa te limitezi la niste substante, la niste formule, care le vei uita cat de repede vei putea. Ore de religie in care sa se dea lectii de iubire, neconditionata, nu doar sa fie un prilej pentru o medie de 10. Ore de limbi straine, aici ma refer la engleza, franceza, germana si chiar latina in care sa te invete cum sa ii intelegi si pe ceilalti. Ore de desen in care sa te invete ca nu culorile pielii alcatuiesc lumea, nu doar niste planse fac arta. Ore de muzica in care sa se invete ca muzica nu se aude, se simte, nu conteaza daca ai telent sau nu, degeaba ai talent daca nu esti capabil sa o simti sa te bucuri de ea! Am lasat obiectul meu drag la sfarsit, psihologie, un obiect la care ar trebui sa inveti ca nu ei: Seneca, Freud sau Wund sunt atat de importanti cat o familie, un umar sau o zi cu soare. Inveti atatea la scoala si uneori ti se pare ca nu inveti nimic in comparatie cu scoala vietii, o scoala atat de importanta care te ajuta sa supravietuiesti!

4 comentarii:

verde amar spunea...

scoala din romania e la pamant
cel putin asa cred eu
in generala aveam o profa de romana care nu stia altceva decat comentarii si analiza cuvintelor.La liceu nici vorba de asa ceva.E diferit si te pune sa iti spui tu parerea fara sa inveti un comentariu dinainte.La mate totusi continua sa fie rau.Exercitii peste exercitii, iar daca nu ai inteles te urla si iti mai trece si un 2.POate daca ar explica...
ar fi bune niste ore de educatie in viata :)

Cristina spunea...

@verde amar: Aceeasi parere o am si eu despre scoala romaneasca din secolul XXI! Matematica va ramane doar un vis pentru mine, fiind profil umanist nu voi mai face matematica din clasa a-XI-a, nici nu prea s-a pus accent pe ea in anii precedenti din clasele de liceu, in generala am avut si eu "doamne" care dadeau lectii de urlete! La romana daca ai capata antrenament, dupa un an te-ai descurca foarte bine zic eu!

Tzanc spunea...

Anii de liceu sunt cei mai frumosi ani din viata , va spun eu ...parca as vrea sa nu se mai termine liceul asta .

Andrei Răduţu spunea...

Ar fi o idee buna, dar cine sa tina cont de ea, cand ni se arata prin toate mijloacele posibile ca noi nu contam...