luni, 22 decembrie 2008

Cine este Moş Crăciun?


Este decembrie!Deschiderea oficială a sărbătorilor de iarnă a avut loc odată cu venirea primului moş al iernii, Moş Nicolae. Următorul pe lista copiilor este Moş Crăciun, cel mai iubit şi asteptat moş al anului.
Legenda lui Moş Crăciun este strâns legată de povestea naşterii pruncului Iisus. Povestea spune că Fecioara Maria este primită de soţia lui Moş Crăciun, Crăciuniţa, fără voia soţului, în grajd. Pe atunci Moşul nu era blând şi bun aşa cum îl cunoaştem noi, ci era o persoană aprigă şi greu de îndurerat. Din această cauză atunci când află de isprava soţiei sale, Moşul îi taie mâinile Crăciuniţei. Văzând cele petrecute, Fecioara Maria îi lipeste Crăciuniţei mâinile la loc, fapt care îl determină pe Crăciun să se pocăiască şi să se convertească la creştinism. Bucuros că soţia sa şi-a revenit, Moşul face un foc din lemn de brad şi oferă cadouri sfintei familii. De aici, obiceiul păstrat de mii de ani de credincioşi, care în fiecare an pe data de 25 decembrie sărbătoresc Crăciunul şi naşterea domnului cu daruri şi colinde.
Cum se scrie Moş Crăciun în diverse limbi?

Română : Moş Crăciun
Engleză : Santa Claus
Bulgară : Дядо Коледа
Arabă : سانتا كلوز
Chineză : 聖誕老人
Croată : Djed Mraz
Filipineză : Santa-Klaus
Italiană : Babbo Natale
Japoneză : サンタクロース
Rusă şi ucrainiană : Санта Клаус
Sârbă : Деда Мраз

Care este originea bradului de Crăciun ?
Cel mai adesea povestea bradului de Crăciun este legată de reformatorul german Martin Luther (1483-1546). Inspirit de lumina stelelor de pe cer privite printre ramurile unui brad, Luther a ornat un copac mic verde cu lumânări aprinse. Lumina lumânărilor simboliza pentru reformator lumina Raiului care “ardea” la naşterea Mântuitorului.

Niciun comentariu: