marți, 16 decembrie 2008

Libertatea


Cu ce ai asemana libertatea? Poate cu un fluture, cu o libelula, dar pentru mine libertatea ia forma unui cal; calul care alearga liber, cu coama in vant, ca si cum ar alerga de cand a fost creata lumea si va alerga pana nu va mai fi. Galopul unui cal salbatic este infinit, parca nu este nimic care il poate opri si nimeni nu il poate stapani. Este doar el, alergand, singur sau impreuna cu cei alaturi lui. Daca ai observat vreodata privirea unui cal domesticit, vei vedea ca are ceva trist, vezi amintirea libertatii pierdute de multe generatii. Ii vezi doar dorinta nebuna de a fugi liber pe campii nesfarsite. Si totusi nu o face, poate datorita hamului sau poate ca s-a atasat prea mult de oameni si nu se mai poate descurca singur.
Insa amintirea libertatii exista in el, innabusita, aceasta fiind eterna lui suferinta.
Cred ca fiecare dintre noi are sentimentul acut de a fugi, de a se simti liber, nu conteaza unde, doar sa o faca, sa simta din nou vantul, sa-si simta din nou fiecare muschi cum se incordeaza.
Libertatea este mai presus decat orice altceva.
Sa invatam sa respectam caii, trebuie sa-i iubim pentru ca sunt unele din putintele fiinte de pe lumea asta care mai incearca sa fie libere.

Niciun comentariu: