duminică, 8 martie 2009

8 Martie- Ziua Internationala a Femeii


8 Martie inseamna Ziua Internationala a Femeii, zi care are in spate o istorie de peste 90 de ani. A inceput sa se desfasoare la nivel mondial in 1910, in Australia la 1928, iar femeile socialiste din Statele Unite au sarbatorit pentru prima data ziua dedicata lor in 1908, ajutand astfel la conturarea acestui eveniment international.
De ce era nevoie de o astfel de zi? Motivele sunt bine justificate. Inainte de 1910, foarte multe femei munceau in tarile dezvoltate din punct de vedere industrial. Slujbele lor, desfasurate mai ales in domeniul textilelor si al serviciilor casnice, erau supuse discriminarii sexuale si erau platite mult mai prost decat barbatii. Astfel, au aparut organizatii sindicale, iar de aici pana la revolte industriale n-a mai fost decat un pas. In tarile Europei, Marea Britanie, America si Australia, femeile din toate categoriile sciale au inceput campania pentru obtinerea dreptului de vot. Desi unii socialisti nu au vazut in acest lucru o necesitate majora, altii, precum nemtoaica Clara Zetkin si rusoaica Alexandra Kollontai au luptat pentru el cu toate fortele pentru a fi acceptat ca parte indispensabila a programului socialist.
In 1903 in Statele Unite,si femeile care aveau profesii liberale luptau pentru dobandirea dreptului de vot, punand astfel bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor.
In ultima duminica lunii februarie, 1908, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, cu demonstratii prin care se cerea dreptul de vot, precum si drepturi economice si politice pentru femei. In anul urmator, la adunarea de Ziua Femeilor care a avut loc in Manhattan au participat peste 2000 de persoane. Femeile care lucrare in domeniul confectiilor au intrat in greva generala. 30.000 mii de confectionere de camasi au stat in frigul iernii timp de 13 saptamani pentru a fi platite mai bine si pentru conditii mai bune de munca. Liga Uniunii Sindicale a femeilor a platit cautiunile pentru grevistele arestate.
In 1910, a avut loc la Copenhaga a doua conferinta a femeilor socialiste unde s-a propus ca Ziua Femeilor sa devina sarbatoare internationala, ceea ce s-a si intamplat.

Prima zi internationala a Femeii s-a tinut in 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si alte cateva tari europene. Aceasta data a fost aleasa de femeile germane, asta pentru ca la aceeasi data in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Ziua Femeii cea mai memorabila a fost sarbatorita in 1917, in Sankt Petersburg, cand femeile au demonstrat pe strada in 7 martie, protestand fata de inchiderea muncitorilor pe o platforma de armament. Sotiile, fiicele si mamele acestora, multe dintre ele oprimate ca prostituate, au cerut incetarea acestor umilinte si sfarsitul foametei, cu care se luptasera in ultimii 3 ani.

Cu toate acestea, Ziua Internationala a Femeii a fost recunoscuta oficial mult mai tarziu, in 1975 de catre Natiunile Unite.


In loc de concluzii: 8 Martie inseamna Ziua Femeilor Militante, e ziua femeilor care lupta pentru drepturilor lor!

Niciun comentariu: