marți, 24 martie 2009

Omul frumos -Dan Puric


"Omul frumos" este titlul celui mai nou volum semnat de artist.

"Dupa atat amar de bascalie si deznadejde, de autoflagelare, a sosit ceasul sa spuna cineva, patrunzator si adecvat, ca nu este chiar o nenorocire sa fii roman. Dimpotriva. Dan Puric are o alcatuire orfica - aceasta fiind opusul retoricii. Flautul sau fermecat vine din adancurile natiei si are afinitati organice cu interogatiile pe care si le-au pus in acelasi sens intelectualii interbelici. Numai ca nu foloseste semnul intrebarii in interventiile sale publice. Spre deosebire de intelectualii nostri, Dan Puric aduce cu sine afirmatia, lasand dubiile si aporiile pe seama belferilor. Leaga natia de Dumnezeu cat se poate de strans si nu vede in romani indivizi, ci persoane (...). Dan Puric n-a aparut intamplator acum. Cu o vorba a lui Iorga: vremea l-a scos in cale." (Dan Ciachir)

"Lumea de azi este într-un proces continuu de urâţire. În noul imperiu al urâtului, frumosul este dator cu o amintire care abia mai pâlpâie sub marşul triumfal al unei lumi schilodite, aflată în plină ofensivă. "Omul frumos" este ultimul strigăt de salvare, este ultima redută a umanităţii în lupta cu oceanul de neomenesc ce vine. "Omul frumos" este ultimul suspin hristic pentru o lume aflată în cădere definitivă", a declarat Dan Puric, citat de Mediafax.

Fondator, în 1999, al companiei de spectacole Passe-Partout, Dan Puric este un actor complet şi complex. "Personal mă identific ca un om care s-a născut într-o ţară ce te îndreptăţeşte să-ţi zici cam aşa : " fă-mă mamă cu noroc / şi aruncă-mă în foc ", adică fericit deopotrivă că m-am născut în acest spaţiu şi nefericit când mă uit la atâtea câte ni se întâmplă", mărturiseşte artistul.

Niciun comentariu: