vineri, 27 martie 2009

Puterea apei


Imi place apa, in orice forma a ei, mai ales solida...
Imi place albastrul, sticla, oglinda, marea, lacul, orice contine apa.
In conceptia lui Heraclit tot universul se baza pe principiul panta rhei ("Totul curge")Totul evolueaza,nimic nu este static ci in permanenta miscare , intr-un ritm unic.
In sintoism si hinduism apa era chiar asociata unor zeitati. Apa curata si purifica nu numia fizic si si spiritual atat nou - nascutul (botez) cat si decedatul (inmormantare).
In mitologie apa este cu element incarcat cu putere spirituala. Se credea ca cei scufundati in apa Styxului deveneau nemuritori (Achile si-a ratat sansa fiind tinut de mama sa Tetis de calcai si deci dobandind un punct vulnerabil care nu atinsese apa)
Apa naste, pastreaza, conserva viata, este leaganul creatiei si al distrugerii (Potopul biblic - potopul lui Noe). Apa ia forma oricarui vas, se muleaza fara insa a se modifica. Apa este pantecul primordial, intruchiparea maternitatii spirituale.
Apa te ascunde dar te si insala (Narcis se indragosteste de propria imagine reflectata pe suprafata unui lac, fapt pt. care se si ineaca incercand sa se priveasca mai aproape)
*Daca ai curiozitatea sa te uiti in dictionarul de simboluri scris de J. Chevalier, A. Gheerbrant in primul volum intre paginile 107-118 vei descoperii zeci de semnificatii ale apei.

Niciun comentariu: