vineri, 6 martie 2009

Opinii


Vorbeste despre insemnatatea binelui pentru educarea individului,pornind de la ideea exprimata in afirmatia lui Ioan Slavici.
"Binele din toate punctele de vedere moral este tot ceea ce se potriveste cu firea omeneasca"
Consider ca este vital sa faci binele,insa in opinia mea acest citat este unul usor superficial,deloc original,putin banal.
Cred ca Slavici a pierdut din vedere ca natura omeneasca nu este construita doar din aceea trasatura a binelui.
Este adevarat,Dumnezeu a pus in noi o mica parte din El,in care se incadreaza si bunatatea,insa o data ce raul a intrat in lume,in urma pacatului,in natura umana a intrat si trasatura raului.
In ciuda ideii binelui,consider ca indiferent cat de mult si bine a fost un individ educat de catre parinti,este in natura omeneasca sa faca rau,uneori si in mod involuntar.
Este drept ca educarea individului cat si formarea sa in mediul familiei este importanta,insa cum te porti mai apoi in societate depinde de caracterul,principiile,valorile impuse de altii sau de tine insuti.
In concluzie este deja un cliseu hipercunoscut acela ca binele trebuie cautat si aplicat in mod practic in vietile noastre,insa de multe ori suntem falimentari in acest sens,caci stim asta doar la nivel de teorie.
Vorbeste despre batranete pornind de la citatul lui Eliade
"In fond pretuim tineretea pentru ca stim ca intr-o zi va ajunge la batranete"
Consider ca ideea in sine e citatului este corecta.
Desi nu ne dam seama,traim de multe ori superficial,fara sa simtim cu adevarat fiecare moment,indiferent de cum este acesta.E posibil ca si asta sa fie un motiv pentru care nu invatam in viata din greseli sau nu ne maturizam.
La nivel de teorie toti sunt de acord cu acest citat,insa ca sa il intelegi la adevarata sa valoare trebuie sa ajungi propriu-zis la batranete,ca mai apoi privind retrospectiv sa tanjesti dupa perioada cand erai tanar.
Parerea mea e ca nu toti pretuiesc tineretea intr-un mod constructiv,ei intelegeand ideea tineretii:"Beau,mananc,ma simt bine,ma distrez,imi traiesc viata ca una am",ceea ce e usor eronat,caci nu fac nimic sau aproape nimic concret care sa le sudeze coloana vertebrala.
In concluzie notiunea de care ar trebui sa ne agatam e aceea a timpului.Caci atunci cand constientizezi ca timpul este singurul lucru pe care nu-l mai poti aduce inapoi,ajungi sa pretuiesti viata,tineretea.Iar mai apoi sa faci ceva folositor in acest sens.
Este adevarat,poate fi dificil sa poti gandi personal si sa poti adauga cuvintele "in fond" asa cum a facut Eliade,pentru a intari convingerea la care a ajuns singur in urma contemplarii la un adevar atat de real,banal,crunt.
Prin urmare tot ceea ce trebuie sa facem este sa gandim personal!(ai si un avantaj cand descoperi asta tu singur...esti entuziasmat si se vede...)

Niciun comentariu: