duminică, 1 martie 2009

1 martie-martisor


Astazi este o zi frumoasa de martie, o zi in care sufletul nostru ar trebui sa intampine primavara asa cum se cuvine. Martie este luna martisorului, care este o sarbatoare de pe meleagurile noastre celebrand venirea acestui eveniment. Poate ca unii se intreaba cum a aparut acest obicei. Ei bine, descoperirile arheologice arata faptul ca prima zi a primaverii era sarbatorita inca de acum 8000 de ani. Pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau sub forma de pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte sursa aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Moneda era fie din aur, argint sau bronz, indicand statutul social. Dacii credeau cu tarie ca aceste amulete aduc frumusete, feritilitate si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca, fiind apoi atarnate de crengile lor.


Inca de cand eram mici, am fost invatati ca in perioada 1-9 martie "sa ne alegem baba". Astfel, in functie de starea vremii din acea zi, asa va fi firul vietii noastre pe parcursul acelui an. Ca e superstitie, obicei sau pura fictiune, mi se pare un lucru interesant.


Stiti legenda babei Dochia?
Nu conteaza, merita sa o scriu si aici. Dochia era o femeie batrana care avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna, Dochia i-a cumparat o haina foarte murdara, cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala mai tare, pe atat haina devenea mai neagra. Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Fata i-a povestit tot ce i se intamplase, iar la final Martisor i-a spus ca detine o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba, indemnand sa mai spele inca o data vesmantul si sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, haina era alba ca zapada. Batranei Dochia nu i-a venit sa creada, asta pentru ca era convinsa ca fiica sa vitrega nu va reusi sa indeplineasca sarcina. Cand a vazut floarea din parui fetei, a intrebat-o de unde o are, pentru ca inca era iarna. Batrana a crezut ca a venit primavara, astfel a plecat cu turma pe munte. Pe drum era o vreme frumoasa, incat a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost prinss de o burnita. Cand a ajuns in varf, i s-a aratat Martisor spunandu-i cat de rau este sa stai in frig si umezeala, aducandu-i aminte ca acest lucru patind si fiica sa vitreaga atunci cand s-a dus sa spele hainele la rau. Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre.
De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta dintre iarna si primavara, bine si rau.

Exista mult mai multe legende despre martie, despre martisor, important este sa nu ramanem indiferenti la ele.

Va doresc o primavara frumoasa, sa va bucurati din plin de zilele pline de soare, de cerul senin si sa nu uitati sa zambiti in fata naturii!

Un comentariu:

Elena Lența spunea...

O primavara fericita,
In suflet si in gand,
O primavara cu iubire,
Si pace pe pamant!