duminică, 12 iulie 2009

Respectul de sine


Crezi în tine? Îţi acorzi încrederea pe care o meriţi? Am tot auzit vorbindu-se depre respectul de sine. Ce este respectul de sine? Definiţiile sunt variate, simple sau sofisticate. În general, respectul de sine înseamnă să ne apreciem propria persoană, să avem o atitudine pozitivă, să ne convingem de propriile noastre aptitudini, să avem control asupra propriei noastre vieţi, şi nu în ultimul rând, să fim în stare să facem ceea ce dorim.
Respectul de sine este o parte a relaţiilor împlinite , a fericirii şi a realizării personale. Istoria noastră a respectului de sine începe în copilărie, apoi ne urmează de-a lungul vieţii, ne afectează deciziile – şi, ca o grădină, are nevoie de îngrijire permanentă.
Ceea ce putem noi să facem este să ne autoeducăm respectul faţă de propria persoană şi să ţinem seama de faptul că fiecare dintre noi are valoare, frumuseţe, unicitate. Iar relaţiile cu ceilalţi nu pot fi decât minunate, dacă suntem într-o relaţie armonioasă cu noi înşine.
În contextual actual, respectul de sine a devenit o dimensiune a personalităţii care dă putere oamenilor şi îi face imuni la auto-distrugere şi la un comportament social nedorit. În primul rând, familia are o mare importanţă în dezvoltarea respectului de sine. De asemenea, climatul şcolar joacă un rol important, iar copiii care au un respect de sine ridicat, sunt mai puţin predispuşi la un comportament distructiv. În aceste vremuri nesigure, este nevoie de oameni cu un respect de sine ridicat, care să ia singuri decizii, să-şi asume riscuri, să-şi urmeze ideile, să preia iniţiativa şi să comunice cu cei din jurul lor.
Cu toţii am cunoscut oameni cu un respect de sine extrem de ridicat, care au impresia că sunt cele mai minunate fiinţe, cu toate că defectele lor sunt vizibile de cei din jurul lor. Dar am vazut şi oameni cu un respect de sine extrem de scăzut, care au impresia că nu sunt buni de nimic, nefiind conştienţi de adevărata lor valoare. Aceştia din urmă de obicei îşi centreaza atenţia în mod incorect pe cei din jurul lor, văzându-le numai calităţile. Pentru a nu cădea în această extremă, trebuie să înţelegem că nu este necesar să fim perfecţi ca să ne simţim bine cu noi înşine. Câteva sfaturi:

-Acordă atenţie propriilor nevoi şi dorinţe: ascultă ce-ţi spune mintea, inima şi corpul.
-Ai foarte mare grijă de tine: tratează-te aşa cum un părinte şi-ar trata copilul sau cum cineva s-ar purta cu cel mai bun prieten al lui; manâncă sănatos şi fă multă mişcare; petrece timpul făcând ceea ce-ţi place; rezolvă o problemă pe care ai tot amânat-o; îmbracă-te cu hainele în care te simţi cel mai bine; oferă-ţi recompense pentru că meriţi; petrece cât mai mult timp cu oamenii cu care te simţi bine; schimbă-ţi interiorul locuinţei după bunul plac; savurează fiecare masă; învaţă ceva nou; ajută pe cineva – zâmbeşte cuiva care este trist, trimite o felicitare sau vorbeşte cu un strain; transformă-ţi gândurile negative în gânduri pozitive; la sfârşitul zilei gândeşte-te ce ai făcut pentru tine în ziua respectivă.
-Un mic ajutor: desenează o stea în care să scrii numai calităţi, lucruri pozitive, cerând ajutorul prietenilor.

“Steaua respectului de sine”

Trei lucruri pozitive care mă caracterizează : sinceritatea, punctualitatea, ambitia.

Trei lucruri de care sunt mândru: inteligenţa, sensibilitatea, educaţia.

Două motive pentru care oamenii mă apreciază: seriozitatea, realismul.

Două lucruri pe care le aduc într-o prietenie: sinceritatea, perseverenţa.

Două obiective de viitor: realizarea profesională, păstrarea prietenilor.

Două lucruri pe care aş dori să le schimb la mine: să fiu mai optimistă, să trec mai uşor peste lucrurile mărunte.

Niciun comentariu: