miercuri, 1 iulie 2009

Suntem egali dar diferiti


Omul a fost cea din urma fiinta care a aparut pe pamant, dar a fost cea dintai care s-a folosit de creier pentru a tinde la ceva mai bun si mai mare decat el insusi. Oamenii au trait dintotdeauna in umbra unui mare semn de intrebare. Cine suntem? De unde venim? Unde mergem? Inca nu se cunosc decat putine lucruri, dar presupun ca s-a atins punctul unde se poate cu o oarecare certitudine sa se ghiceasca multe.
In credinta crestina si invatatura Lui Dumnezeu, toti oamenii sunt egali intre ei; chiar daca suntem impartiti pe diferite categorii, noi, oameniii, suntem egali in fata Creatorului nostru. Natura noastra umana, slabiciunile noastre, acestea sunt lucrurile care ne apropie unii de altii. Fiecare din noi face parte din creatia Lui Dumnezeu, fiecare nascandu-se in pacat, pacatul pe care l-am mostenit de la stramosii nostri Adam si Eva.
Acceptam ca suntem si diferiti ca popor, ca natiune, in limba pe care o vorbim, teritoriul tarii in care ne-am nasut, obiceiuri si traditii. Mai mult, ne putem plasa in cultura, in bogati si saraci, genii si mediocrii, in felul in care traim in familie si in relatiile in societate. Cred ca unul dintre lucrurile care ne fac sa fim atat de diferiti este personalitatea, felul nostru de a fi in viata de zi cu zi.
Sub inegalitatile de tot felul, diferente de sexe, de varsta, de forta fizica, dincolo de deosebirile de inteligenta si de vointa, intre toate fiintele umane se gaseste un caracter comun, identic; se gaseste calitatea de a fi in acelasi moment o fiinta vie, cugetatoare si constienta. Aceasta calitate se gaseste in fiecare om in grade diferite.
Suntem oameni si suntem egali, suntem oameni deci suntem diferiti. Cred ca aceste doua lucruri sunt legate una de alta. Ceea ce ne face egali ne face si diferiti. Avem aceleasi drepturi deci suntem egali. Dar cand vorbim despre a avea o opinie proprie, de a gandi intr-o maniera unica care te diferentiaza de restul lumii, aici nu mai vorbim de egalitate ci de diferentiere. Prin simplul fapt ca rationam, avem o conceptie bine definita asupra lumii si ne definim pe noi insine prin ceea ce facem. De fapt, a fi diferit inseamna a fi unic.
Si totusi, in final,totul se rezuma la o chestiune asa de simpla; pe baza acestei chestiuni iau nastere basmele: lupta dintre bine si rau. Ce vrem sa facem cu viata noastra si ce drum alegem. Aceasta este alegerea care face diferenta. De dorit ar fi sa fim egali prin inlaturarea raului si practicarea binelui. Binele sa fie scopul vietii noastre, pentru care se merita sa luptam. Atunci vom trai cu totii in pace si fericire.

Niciun comentariu: