marți, 30 iunie 2009

Grafologia...stiinta personalitatii in scris

Grafologia si Personalitatea Umana.
Handwriting analysis.



Analiza Grafologica tine atat de medicina cat si de psihologie. In mod cert, Analiza Grafologica este o stiinta empirica prin excelenta. Ea combina un studiu de factori fizici si emotionali in incercarea de a intelege mai bine oamenii. In acelasi timp, nu exista doi oameni la fel pe acest pamant.
Scrisul de mana este un obicei (arc reflex) inconstient. Acest obicei s-a format, in cele mai multe cazuri, in jurul anilor 6-8 ai vietii, in primele clase din ciclul primar, atunci cand am invatat literele si cifrele, cand am invatat sa scriem.
Ca adulti nu mai ne gandim cum anume trebuie sa facem literele, pur si simplu scriem cursiv, totul petrecandu-se in inconstient - spunem ca scrisul a intrat in competenta insconstienta, este un obicei, un arc reflex, "un program automat" pe care il "rulam".
In cazul scrisului de mana se intampla un lucru foarte interesant.
Pe masura ce faceam literele in mod constient, usor-usor inconstientul preia aceasta sarcina de a "desena" pe hartie acele simboluri. Astfel, in acest moment noi, in mod constient, nu trebuie decat sa ne gandim la sensul cuvintelor si mintea inconstienta trimite imediat impulsuri electrice foarte fine catre mana si degetele noastre "spunandu-le" exact cum sa faca simbolurile invatate care denota sensul a ceea ce gandim constient.
Astfel, acum scriem fara interventie constienta.Astfel, scrisul de mana este doar expresia unor miscari musculare deosebit de complexe si fine in acelasi timp (mana, degete). La fel cum putem "citi" un om dupa postura, gestica, mimica si alte "indicii", la fel putem "citi" personalitatea unui om analizand scrisul sau.
Cu putin ajutor, acum putem citi multe trasaturi de personalitate din scris - de la stari emotionale simple precum fericire sau tristete, la lucruri intime precum sensibilitate sau frustrare sexuala.
In Grafologie este usor sa identificam trasaturi de personalitate, emotiile (emotivitatea), trasaturi intelectuale, procese mentale, procese de gandire, energie fizica si psihica - toate aceste lucruri sunt dezvaluite prin scrisul de mana. Un bun analist grafolog poate "depista" la o prima vedere aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Combinand aceste trasaturi, adaugand experienta sa in Analiza Grafologica si psihologie, expertul grafolog poate identifica chiar si 400 de trasaturi de personalitate.



La sfarsitul anilor '90, majoritatea companiilor si organizatiilor americane foloseau (si inca folosesc) Analiza Grafologica pentru recrutare si selectie de personal, pentru testarea personalului (testare psihologica) si motivare. "The Wall Street Journal", in 1988, a publicat stirea urmatoare: in Franta, Spania, Olanda si Israel aproximativ 80% din topul celor mai performante 500 de companii foloseau Analiza Grafologica in managementul resurselor umane, avand consultanti analisti grafologi sau chiar avand ca angajati full-time experti in Analiza Grafologica.
Tehnologia in Grafologie este una simpla. Cercetatorii, de-a lungul anilor, au corelat miscarile neuro-musculare cu diversele trasaturi de personalitate observabile la diferiti subiecti.
Aceste trasaturi au fost clasificate in patternuri de comportament uman si patternuri de gandire (patternuri mentale).
Astfel, fiecare trasatura de personalitate poate fi identificata printr-un anumit pattern neurologic si fiecare persoana care are o anumita trasatura de personalitate are si acel pattern neurologic relevat de micro-miscarile musculare aferente.
Aceste micro-miscari musculare aferente trasaturilor de personalitate si starilor mentale sunt "exprimate" in ceea ce se numeste "limbajul trupului" (body language) si scrisul de mana. Analiza Grafologica este, din acest punct de vedere, stiinta Neuro-Analizei (Neuro-Analysis).De fapt, Grafologia dateaza de pe vremea Imperiului Roman.
In forma sa moderna, Analiza Grafologica este veche de aproximativ 200 de ani. In acest moment este o stiinta atat de exacta incat poti cunoaste aproape in amanunt o persoana care pana acum 30 de minute iti era complet straina!
Scrisul poate fi analizat in 15 minute. Intr-o jumatate de ora un analist grafolog cu experienta poate identifica mai bine de 100 de trasaturi de personalitate. Pentru o analiza cat mai eficienta, textul trebuie sa fie scris lejer, fara a depune prea mult efort. Cele mai bune exmple sunt scrisorile si documentele oficiale.

Cateva din aspectele ce trebuie urmarite in analiza unui text.
Marimea scrisului

Stilul liniilor de baza
Spatirea dintre linii si cuvinte
Forma literelor
Unghiul si panta scrisului
Marimea scrisului.

In functie de marimea literelor, putem determina urmatoarele tipuri:
1.Scris foarte mic
Scrisul foarte mic indica o perosnalitate artistica. Oamenii cu acest tip de scris intra in detalii in orice fac. In general se specializeaza intr-un singur domeniu. Au un singur scop in viata si nu isi irosesc timpul sau energia in alte activitati.

2.Scris mic
Scrisul mic indica un intelectual si o persoana educata cu un simt ascutit al observatiei. Acesti oameni sunt meticulosi si metodici si se descurca bine in viata.

3Scris mediu:
Aceasta este caracteristica persoanelor metodice si echilibrate cu o minte sanatoasa. Sunt mai potrivite in afaceri decat in acordarea unor servicii. Au capacitatea de a retine mai rapid si se pot descurca mai usor, desi pot avea deficiente educationale.

4.Scris mare
Au o minte activa. Oamenii cu acet tip de scris sunt afectuosi, de incredere si ii pot influenta pe cei din jur. Foarte vorbareti, daca se concentreaza mai mult asupra propriilor actiuni, pot excela usor.

5.Scris foarte mare
Acesti oameni se simt importanti. Nu pot suporta criticile, de aceea au succes intotdeauna.

6.Scris constant, cu litere de aceeasi marime
Este indicatorul unei minti metodice.

7.Marimea literelor descreste
Arata o persoana indemanatica si chiar sireata.

8.Marimea literelor creste
Indica o mare sinceritate a persoanei respective

Inclinarea literelor
- spre dreapta - ne arata o persoana care relationeaza usor, comunicativa, fara insa a ne arata in ce fel; astfel o persoana poate fi receptiva, iubitoare, dar se poate dovedi si manipulativa
- scriere verticala - indica nevoia de independenta
- spre stanga - arata o persoana rezervata si emotiva. Are nevoie sa fie sincera cu sine, iar daca ceilalti ii solicita mai mult decat isi doresc, devin nemultumiti si nefericiti

Marimea literei.
S-a convenit ca inaltimea literei sa fie impartita in trei zone: partea de sus (superioara), partea de mijloc si partea de jos (inferioara); in mod ideal, s-a stabilit ca fiecare parte are aproximativ 3 mm. Astfel, un scris considerat obisnuit ar trebui sa aiba aproximativ 9 mm.
- marimea literei mai mare de 9 mm - ne arata o persoana extravertita, laudaroasa, desi se arata reticenta in fata altor persoane
- marimea literei mai mica de 9 mm - subiect cu gandire logica; este specifica ganditorilor, academicienilor, evident, trebuie luate in considerare si celelate caracteristici ale scrierii
- daca scrisul este mic si delicat (foarte putin apasat) - persoana comunica greu cu persoane care nu-i sunt familiare si nu reusesc sa-si schimbe pozitia sociala, desi si-ar dori

Partea superioara ( in cazul literelor l,t,h)
- daca este mare - subiectul are ambitii mari
- daca este foarte mare sugereaza ca subiectul are ambitii nerealiste
- daca bucla literei respective este bine proportionata - indica o persoana care ia lucrurile asa cum sunt si isi foloseste imaginatia intr-un mod sensibil
- daca bucla este foarte larga - arata tendinta subiectului de a fabula

Partea inferioara (in cazul literelor g,y,p)
- o linie pur si simplu dreapta - ne arata nerabdarea subiectului de a vedea lucrurile duse la bun sfarsit
- daca bucla este completa si apasata - indica energie, senzualitate, dorinta de a face bani
- daca bucla este completa, dar fara fermitate - indica dorinta de securitate
- daca in partea inferioara apar forme diferite - subiect instabil emotional, cu o slaba putere de concentrare

Partea de mijloc ( in cazul literelor a,c,e)
reprezinta ego-ul, ce simte si cum se comporta subiectul in public

Semnificatiile spatierii:

Spatiere mica:
Daca liniile sunt foarte apropiate una de alta si nu au spatiu intre ele, arata o personalitate confuza, cu foarte multe ganduri ingramadite in acelasi timp in minte.

Spatiere normala:
Aceste persoane nu se grabesc niciodata. Sunt informali si clari in gandire si in comportamentul zilnic. Sunt echilibrati si corecti in afaceri.

Spatiere mare:
Foarte multe personalitati au acest tip de spatiere. Sunt metodici, grijulii si inteligenti. Per total, sunt persoane cu un caracter puternic.

Scris cursiv:
Cand literele fiecarui cuvant sunt legate intre ele, se numeste scris cursiv. Acesti oameni sunt fermi, ies in evidenta, clari si au o atitudine pozitiva. Lucreaza intr-un mod rafinat si sunt perfectionisti. Este marca unui sceptic.

Scris spart:
Aici, doar cateva litere sunt deconectate. Acest tip de scris indica abilitatea de a judeca caracterul uman. Scrisul lor pare ritmic si implica o gandire uniforma, cu mici sclipiri de inspiratie. Este intr-adevar scrisul oamenilor inteligenti.

Scris intrerupt:
Aici toate literele sunt scrise separat. Acesti oameni traiesc in propriile iluzii si sunt foarte creativi. Inevitabil este o persoana iubitoare de arta si natura. Nu confundati acest tip de scris cu literele de tipar.

Scris mic si inghesuit:
Cand cuvintele sunt inghesuite, indica persoane extrem de expresive. Oamenii cu acest tip de scris sunt precauti in probleme privind banii, fac afaceri profitabile si sunt suspiciosi.

Scris spatiat intre cuvinte
Cand literele sunt foarte departate, apartin persoanele care sunt expresivi, dar extravaganti. Exhibitionisti, sunt activi din punct de vedere social si dependenti d viata buna. Nu sunt sistematici si sunt in mod normal risipitori. Uita foarte usor si trebuie sa fie atenti in privinta banilor.

Analiza formelor literelor.
Litere rotunjite
Acest tip de scris are formatiuni rotuinjite. Pare ca persoana a scris lejer. Aceste persoane sunt lenese, capricioase si urasc sa munceasca mult. Au tot timpul din lume sa vorbeasca, dar tot cred ca sunt ocupate. Insa sunt si iubitoare de pace, respecta regulile si aspira la lucrurile bune din viata.

Litere tip:
Aceste litere sunt dimple si fara decoratii. Scrisul e drept. Persoanele de acest tip sunt meticuloase, muncitoare si practice. Sunt in general ocupate si rezervate.

Litere ascutite
Acestea se disting fata de literele tip sau rotunjite. Oamenii care scriu asa sunt pline de viata si energie. Vor sa conduca, dar sunt agresive si isi doresc rezultate imediate. Nu suporta criticile. Daca scrisul este prea ascutit, reflecat o persoana cu interes financiar. Daca sunt moderat scutite, persoana poate fi inteleapta, afectuoasa si experimentata.

Litere egale
Daca marimea literelor nu se schimba, indica o perosana foarte grijulie si constienta. Aceste persoane nu-si neglijeazxa datoriile si au grija sa duca la capat orice proiect desfasurat. Sunt in mod normal absorbiti in detalii ale oricarui tip de munca pe care o depun.

Litere inegale:
Scrisul de acest tip este plin de litere de marimi variate. Aceste perosane sunt de incredere si pot fi indecise. Aleg intotdeauna calea cea mai usoara.

Litere care se maresc
Acest tip de scris indica un comportament restrictionat. Aceste perosane sunt doritoare sa se afirme, sa munceasca mult si sa obtina rezultate pe cai cinstite.

Litere care se micsoreaza:
Acestea arata o personalitate cu tact si prietenoasa. Acest tip de oameni se folosesc bine de relatiile lor. Sunt onesti in toate afacerile.

Presiunea (Apasarea).

- un scris apasat - ne indica angajament si o persoana care ia lucrurile in serios
- daca presiunea este prea mare - persoana este excesiv de critica, chiar si in situatii neimportante; indica si lipsa simtului umorului
- o slaba presiune arata o mare sensibilitate, persoana manifesta empatie
- presiunea foarte slaba - sugereaza vitalitate scazuta sau chiar stare de boala

Spatiul dintre cuvinte.este ales involuntar de cel care scrie:
- daca este mare indica dorinta de independenta, libertate; persoana obisnuita sa gandeasca mult inainte de a actiona
- daca este prea mare - avem de-a face cu o persoana infatuata, aroganta
- daca este mica - persoanei ii place societatea altor oameni; este impulsiva si de actiune
- daca este prea mica - persoana sufocanta care se intereseaza permanent de viata celorlalti
- aceeasi persoana poate sa scrie mai apropiat sau mai indepartat: este emotiva si instabila emotional.
Distanta dintre randuri.
- daca spatiul este mare persoana - are tendinta de a face un pas inapoi pentru a reevalua situatia; are o viata ordonata si sistematizata si abilitati executive
- daca distanta este prea mare - avem de-a face cu o persoana rece, circumspecta, distanta
- randuri apropiate - indica o persoana aflata in mijlocul actiunii, cu o gandire libera care lucreaza foarte bine sub presiune
- daca randurile se ating sau se suprapun - persoana prezinta tulburari emotionale sau mentale
Directia randurilor (liniilor).
Foarte putini dintre noi reusesc sa scrie drept si sa nu devieze in sus sau in jos. Oboseala poate fi un factor care sa determine o scriere in sens descendent.
In general, scrierea descendenta este cauzata de depresie sau pesimism. Activitatea de scriere poate fi interpretata ca o miscare spre viitor, reprezinta sperantele si visurile noastre.
- daca scrisul urmeaza o linie convexa (linie ascendenta, apoi descendenta), cel care scrie incepe un anume proiect cu ambitie si entuziasm, apoi isi pierde interesul si renunta inainte de a-si indeplini sarcina
- daca scrisul urmeaza o linie concava (linie descendenta, apoi ascendenta), subiectul abordeaza sarcina cu un optimism scazut, dar pe parcurs isi gaseste resurse pentru a-l duce la bun sfarsit. Statistic, s-a stabilit ca una din trei persoane are o scriere concava.



Marginile paginii.

Marginea stanga ne arata radacinile si inceputurile, trecutul (familia originara). Daca este larga, interesele subiectului sunt schimbatoare. O margine ingusta ne arata ca subiectului nu-i place sa fie impins de la spate si isi doreste in general sa fie bine pregatit in toate domeniile care il intereseaza.
Marginea dreapta ne indica relatiile cu alte persoane si viitorul. Daca este ingusta, putem spune ca persoana se entuziasmeaza repede si in general este nerabdatoare. Daca marginea dreapta este larga, subiectul manifesta frica de necunoscut.
Partea de sus a paginii arata ambitiile personale iar partea de jos semnifica energia, instinctele si simtul practic.

Niciun comentariu: