luni, 13 aprilie 2009

Complexele umane - multiple si frecvente


Complexele - sunt asa zisele defecte care determina un sentiment (si uneori si o atitudine) de inferioritate. Complexul ia de cele mai multe ori forma de inferioritate si este de fapt o stare psihica , o stare latenta care declanseaza sentimente de inferioritate.
La prima vedere pare ceva simplu,usor de rezolvat. De fapt eliminarea acestora nu este chiar asa usoara.Complexele pot avea repercusiuni pozitive, in sensul ca devin piste motivationale care faciliteaza efectuarea unei anumite activitati in scopul imbunatatirii ei (Exemplul des intalnit: Invat mai mult ca sa arat ca pot mai mult decat colegul/a).
Insa complexele pot influenta negativ o persoana. Dictionarul de psihologie ofera in acest caz o explicatie pentru cazuri mai profunde. Cand o persoana este (prea) marcata de complexele ei de inferioritate , acestea au un efect ,in multe cazuri, destul de observabil asupra acesteia.
Ele pot determina modificari comportamentale si chiar influentarea conceptiilor si parerilor anterioare ale respectivei persoane. Poate unul dintre cele mai intalnite cazuri este cel al slabirii. Fata plinuta, de-a dreptul complexata decide sa slabeasca apeland la metode "hitleriste" , pana ce fara sa isi dea seama poate trece pragul devenind anorexica sau bulimica. Mai mult isi schimba radical conceptia despre viata, prioritatea ei devenind "satisfacerea" cantarului si incadrarea in canonul (personal) de frumusete.
In general aceste complexe modifica vizibil atitudinea si comportamentul unui om in sensul ca acesta devine mai pesimist, negativist si extremist. (Studiile arata ca femeile cu varsta intre 14 si 30 sunt cele mai predispuse la anorexie si bulimie)
Dar care este de fapt cauza acestor complexe? Nemultumirea de sine, neinzestrarea de la natura, sau societatea actuala? Este clar ca societatea are o influenta majora. Putem observa schimbar semnificative atat in randul mentalitatii umane cat si in randul mai multor elemente (obiceiuri , canoane de frumusete, ideea de egalitate etc.) Toate ne influenteaza, ne indoctrineaza idei si pareri care se pliaza pe deficitele (fizice si psihice) ale fiecaruia dintre noi determinand asa zisele complexe.
Nemultumirea de sine este normal o cauza. Faptul ca nu esti lasat asa cum vrei este dureros, chiar mai dureros decat se vede sau se crede. Intr-o societate in care suntem bombardati cu mesaje ce promoveaza tot mai mult produsele ei aceasta incapacitate (de a fi asa cum vrei ) se resimte la tot pasul. Aproximativ 90% din populatia mondiala are cel putin un complex. La unii este mai evident (asa il considera , ii dau mai multa atentie), la altii este doar un fleac.
Inca din vremurile cunoasterii ca fiinta rational si capabila de actiuni mai evoluate decat hranire si perpetuarea speciei, omul a cautat si incercat se redea ideea perfectiunii. De-a lungul istoriei au existat perioade filozofice, artistice (precum Iluminismul, Renasterea) in care perfectiunea era reprezentata dintr-un punct de vedere sau altul (de exemplu se considera perfect omul rational, invatat sau femeile cu forme rubensiene).
Astazi , de fapt trecem printr-o noua epoca a perfectiunii .Istoria demonstreaza ca este un perpetuum continuu, totul se repeta. Numai ca perfectiunea astazi inseamana silicoane, 90-60-90 si capacitatea de a "scapa basma curata fraierind pe cine se poate" si castigand bani din nimic...

Niciun comentariu: