luni, 6 aprilie 2009

Despre creativitate


Ce este creativitatea? Putem fi si noi creativi? Ce au avut marile genii in plus fata de noi, oamenii normali? Sunt doar cateva din intrebarile care ii framanta pe multi oameni si la care o mare parte dintre noi nu stim sa raspundem. Acesta este si motivul pentru care am decis sa scriu acest articol.
Ei bine am o veste buna. Faptul ca ne punem aceste intrebari inseamna ca suntem pe un drum bun. De ce? Simplu. Primul pas spre descoperirea creativitatii este curiozitatea. Dintr-o curiozitate fara margini si o imaginatie dusa dincolo de limitele realului au fost create lucrurile pe care le stim noi astazi. Marele Albert Einstein spunea: "imaginatia este mai importanta decat cunoasterea". Si se pare ca a avut dreptate.
Deci, ce este de fapt creativitatea? Creativitatea ar putea fi definita ca actul de a transforma idei noi, imaginare in realitate. Totul porneste deci, de la imaginatie. Si, spre norocul nostru, este o trasatura cu care toti ne nastem. De cate ori nu ati fost uimiti de imaginatia unui copil atunci cand deseneaza sau cand se joaca. Sunt convinsa ca multi nu realizeaza, insa, asa am fost si noi … niste mici genii pana cand am inceput sa gandim dupa niste tipare impuse de altii. Cat despre alte activitati, in mod evident, unii oamenii se nasc cu anumite inclinatii. Si aste e adevarat. Insa invocarea geneticii ca scuza este, dupa parerea mea, dovada unei lasitati duse la extrem. Fa ceva. Depaseste-ti limitele. Creativitatea cea mai valoroasa este rezultatul obisnuintei si al muncii asidue. Credeti ca marile inventii au avut nevoie de sclipirea unui geniu? In nici un caz. Multe dintre ele au avut nevoie de multa hotarare si multe experimente pentru a se concretiza. Si cel mai bun exemplu in acest sens este cel in care, dupa vreo 4000 de experimente esuate in descoperirea becului, Thomas Edison este intrebat de un jurnalist de ce mai incearca inca sa descopere ceva, cand a avut atatea esecuri? Raspunsul este memorabil, Edison spunandu-i: "Acestea nu sunt esecuri. Acum sunt de 4000 de ori mai aproape de marea descoperire". N-a sunat chiar asa raspunsul insa esenta conteaza. Creativitatea necesita si multa munca.
Daca putem fi creativi? Bineinteles. Trebuie insa sa ne luam angajamentul de a invata sa gandim creativ in orice activitate, sa invatam noi metode de crestere a creativitatii si sa nu renuntam pana nu reusim.
Ce au avut marile genii in plus fata de noi? Sa-l luam de exemplu pe Einstein, care este recunoascut drept "cel mai mare rezolvitor de probleme al tuturor timpurilor". Am sa recurg aici la un fragment din cartea " Cum sa gandesti ca Einstein" a lui Scott Thorpe pentru a fi mai convingator "Einstein a avut un talent deosebit de a incalca regulile […]. Nu a sfidat numai legile fizicii, ci a dispretuit traditii si a ofensat guverne. Faptul ca nu a respectat regulile i-a produs multe neajunsuri, dar dorinta curajoasa de a sparge orice regula a reprezentat miezul geniului sau.Einstein a fost un mare rezolvitor de probleme pentru ca a nesocotit regulile intr-un stil minunat. Geniile au caracteristica aceasta, care insa poate fi deprinsa si exersata. Putem gandi cu toti ca Einstein, cu conditia sa invatam sa incalcam regulile". A nu se intelege insa ca va trebui sa incalcam legi sau drepturile altora. In nici un caz. Insa, asa cum mentionam intr-un paragraf mai sus, trebuie sa iesim din tiparele si obisnuintele pe care ni le-am format "datorita" sistemului educational actual. Cu totii avem reguli, idei bine fixate in minte, pe care le confundam cu adevarul. Regulile se formeaza in mod natural, prin folosirea repetata a unor idei. Iar cand o regula se inradacineaza bine in mintea noastra, toate ideile care-i contravin sunt ignorate. Trecand peste aceste bariere, poate nu vom deveni Einstein, insa, cu siguranta vom gasi abordari si solutii mult mai creative la problemele si situatiile cu care ne confruntam de-a lungul vietii.
Asadar daca vreti sa fiti creativi, trebuie sa faceti urmatoarele: sa experimentati noi metode si exercitii de crestere a creativitatii, sa mergeti hotarati si cu incredere inainte, sa incalcati regulile. Nimic mai simplu...Incercati!

3 comentarii:

Elena Lența spunea...

Nu prea mi-a placut ce am citit aici... Imi cer scuze, dar intrebarea " ce este creativitatea" e simpla: e ceva ce nu se poate descrie, insa putem spune ca e a fi imaginativ, istet. "putem fi si noi creativi?" toti au imaginatie, asa ca nici nu trebuie sa intrebam asta. "Ce au avut marile genii in plus fata de noi, oamenii normali?" in primul rand, cred ca nu exista oameni zisi normal peste tot. fiecare om e "normal" in felul lui. dar genii au fost mai indrazneti si apoi mai spriginiti de societate... poate nu au fost "genii" cei primii care s-au gandit la lucrurile care au fost inventate de ei. poate mai era cineva care se gandea la aceleasi lucruri si avea solutii diferite, dar n-au reusit sa duca pana la capat...
Eu, de exemplu, sunt geniu intre multe persoane din jurul meu... dar nimeni nu-mi zice asta, asa ca nu ma pot declara ca fiind "geniu"...
Nu stiu daca dumneavoastra va considerati geniu, dar ideele acestea pe care le redati aici in blog sunt geniale...


Asa ca, cred ca cine inca este indecis la raspunsurile intrebarilor acestea e cam... straniu... mai putin istet... (nu stiu cum sa-mi exprim corect ideea). nu spun "putin istet sau straniu" de rau... doar ca intrebarile astea eu cred ca sunt usoare de raspuns pentru orisicine, adica nu ar fi nevoie sa punem asa fel de intrebari

Elena Lența spunea...

si imi cer scuze daca sunt incomoda, dar nu imi place ideea de "a fi creativi, incalcand reguli"

Daca spuneti ca a fi creativi este sa gasim solutii diferite, de ce trebuie sa sarim peste reguli, cand putem gasi si solutii pentru a iesi in evidenta, sa fim luati in seama si sa ne asculte ideele?

Eu cred si sustin ca "a fi creativ" da, este sa gasesti solutii diferite, dar si sa iesi la iveala... sa nu fii egal cu ceilalti... sa fim diferiti... chiar daca de te-or numi de straniu. Asa mi se intimpla mie, dar cine stie sa respecte, imi spune ca ar putea sa fie adevarat ce eu spun. cine nu este obisnuit cu imaginatia mea, imi spune ca sunt stranie, dar nici nu ma intereseaza.

eu sunt creativa, dar nu incalc reguli... pur si simplu sunt diferita, dar in dreptul meu. Eu pot sa schimb felul de a se gandi celor care pun reguli absurde... Ii pot convinge... si toti ar putea sa faca lucrul asta, daca ar fi dispusi

Cristina spunea...

Mie mi s-a intamplat de zeci de ori sa fiu creativa si sa incalc reguli,sa intru in vizorul unora... Pot spune ca ce am scris e valabil pentru mine.Nu e neaparat nevoie sa te regasesti. Cand eram mai mica gandeam si eu altfel dar din zi in zi ma schimb...Sunt obligata de societatea in care traiesc...dar nu ma schimb radical o aschie va ramane mereu la suprafata...ma schimb aparent.E greu sa te faci ascultat cu o idee gasesti asa putina lume interesata,astfel renunti o pastrezi in interiorul tau...Nu ma consider geniu,niciodata nu ma voi considera, ma consider o persoana inteligenta,bineinteles,in diverse domenii.De exemplu niciodata nu mi-a placut matematica,fizica si chimia...De ce?Simplu nu imi plac regulile,teoremele,axiomele.Mie imi place sa intorc un lucru pe sute de parti.Sa gasesc sute de variante la cerinta X iar la stiintele exacte e imposibil!Genialitatea,nu o dobandesti,te nasti cu ea.Daca esti geniu nu ai nevoie de scoala...Pe cand inteligenta e capacitatea intelectuala pe care o dobandesti zi de zi.Am avut o tema de psihologie cu aceste doua concepte. Iti vei da seama si tu peste ani si ani...