sâmbătă, 18 aprilie 2009

Legenda iepurasului



Prima apariţie a „urecheatului” ca simbol al Paştelui este menţionată în cărţi germane, apărute în jurul anului 1500.Germanii, de altfel, sunt şi primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraşi, în 1800, din aluat şi zahăr. În România, etnologii spun că iepuraşul şi-a făcut simţită prezenţa mai întâi în oraşe.

Pasărea rănită, transformată în iepuraş
O legendă veche spune că o pasăre şi-a făcut cuibul într-un copac bătrân. Glasul îi era atât de frumos, încât până şi vântul se oprea să o asculte. Toate vieţuitoarele o iubeau, pentru că le încălzea sufletul cu trilurile ei. Într-o zi geroasă de iarnă, cântările au dispărut. Pasărea zăcea rănită, lângă trunchiul copacului, fără să ştie cineva ce se întâmplase. Vietăţile pădurii au cerut atunci ajutorul lui Easter, zeiţa fertilităţii. Pentru a o salva de la moarte, zeiţa a transformat micuţa pasăre într-un iepuraş, dar i-a lăsat puterea de a face ouă. Vremea a trecut şi a venit primăvara, când toate vieţuitoarele pădurii sărbătoreau şi ziua zeiţei. Unele i-au adus drept ofrandă flori parfumate, altele, cununi de frunze verzi. Darul cel mai frumos a fost, însă, cel adus de iepuraş: un coş plin cu ouă colorate, în semn de recunoştinţă pentru că îi salvase viaţa. Această legendă se mai păstrează vie în rândurile comunităţii olandeze din Pennsylvania, unde copiii aşteaptă de Paşte iepuraşul care face un cuib plin de ouă colorate. Din această legendă s-a născut şi tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor.
Legenda păgână şi Sărbătorile Pascale
Etnologii spun că, în România, Iepuraşul de Paşte a apărut mai întâi în oraşe. Trebuia găsit un animal nevinovat „S-a ales un animal nevinovat, fragil şi inocent care să simbolizeze un nou început de viaţă fiindcă Paştele are loc odată cu învierea naturii. „Iepuraşul s-a potrvit foarte bine pentru că el naşte tot timpul şi este simbolul fertilităţii”, spune Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Ţăranului Român.Tradiţia cere ca acei mici să caută darurile în grădină, prin iarbă, pentru că acolo lasă iepuraşul şi cadourile şi ouăle.
Sursa: evz.ro

Niciun comentariu: