miercuri, 1 aprilie 2009

Istoria Zilei Pacalelilor


Azi e 1 Aprilie sau denumita de foarte multi Ziua pacalelilor. Si totusi care este originea,acestei zile? Majoritatea culturilor din Antichitate - inclusiv romanii, hindusii si europenii medievali, obisnuiau sa sarbatoreasca Anul Nou candva in jurul Echinoctiului de primavara. Aceasta se intampla intre 20 Martie si 5 Aprilie.
In calendarul Iulian, 1 Aprilie reprezenta prima zi a anului nou si a fost celebrata avand aceasta semnificatie pana in anul 1582. Atunci a hotarat Papa Gregor al XIII-lea adoptarea noului calendar, cel Gregorian, care facea ca 1 ianuarie sa fie prima zi a anului nou.
Cu toate acestea, datorita unei comunicari deficicare si a impotrivirii oamenilor la schimbarea traditiilor, multi au continuar sa sarbatoreasca Anul Nou ca inainte, pe 1Aprilie. Scotienii au adoptat noul calendar abia in 1660, nemtii, danezii si norvegienii in 1700, iar englezii abia in anul 1752.
Multi francezi au rezistat valului de schimbare, insa ceilalti ii desconsiderau din acest motiv si le jucau farse. Au inceput sa le trimita invitatii false la petreceri si i-au pacalit sa creada lucruri neadevarate.
Victimele erau numite "Peste de Aprilie", dat fiind ca numai pestele naiv se lasa prins repede, iar copii lipeau foarte des o poza cu un peste pe spatele lor.
In ciuda acestora , Ziua Pacalelilor este originara din Anglia. A evoluat si a crescut in popularitate foarte rapid, deoarece pacalelile constituiau inca de atunci o metoda de distractie.
In final,Happy Fools Day!

Niciun comentariu: