joi, 30 aprilie 2009

Geniile se nasc sau se formeaza?


Problema principala ridicata de ideea ca noi suntem produsul genelor si nimic mai mult este faptul ca noi nu ne nastem pentru a trai in izolare intr-un balon de cristal pentru tot restul vietii. Ca si fiinte umane ne nastem cu un bagaj genetic de supravietuire dar crestem si ne dezvoltam intr-un proces de interactiune continua cu mediul. Este oare natura cea care ne hotaraste viitorul?
Ce s-ar intampla cu dezvoltarea intelectului daca nu am avea nici un contact social din momentul in care ne nastem? Au existat cazuri de copiii ce au interactionat foarte putin cu societatea iar dezvoltarea creierului in care se includ limbajul si vorbirea a fost serios afectata. Daca oferim copiilor un mediu social interactiv, placut va fi benefic nu numai pentru dezvoltarea emotionala dar va crea in copil stima pentru propria persoana, va imbunatati functionarea cognitiva a creierului si dezvoltarea intelectuala. Sunt oare genele cu care ne nastem cele care formeaza un geniu? Mediul nu poate fi ignorat in dezvoltarea umana deoarece genele mostenite sunt finite insa abilitatea creierului de a dezvolta miliarde de conexiuni intre celule este infinita. Educatia, cunoasterea, invatarea si experienta, toate acestea vor influenta numarul de conexiuni noi pe care le va face creierul nostru pe parcursul vietii.
In trecut ni se spunea ca ne-am nascut cu un anumit numar de celule nervoase si daca nu le folosim le vom pierde. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca creierul nostru dezvolta celule nervoase sau neuroni noi tot timpul dar trebuie stimulti pentru a preveni moartea acestora. Aceasta poate parea o descoperire banala dar in realitate are implicatii uriase. Schimba totul. Conteaza cu ce ne nastem dar conteaza mult mai mult ce facem cu ce avem.
Exista oare creiere de genii? Nu cunoastem inca raspunsul la aceasta intrebare. Nu exista multe creiere de genii pe care oamenii de stiinta sa le poata studia.
Einstein si-a lasat creierul stiintei si unul din cele mai notabile lucruri despre creierul lui Einstein este reteaua densa de conexiuni in comparatie cu creierul altor persoane de varsta lui. Cu alte cuvinte, creierul sau a fost exploatat la maxim. Dar nu stim daca Einstein s-a nascut cu un astfel de creier sau a fost dezvoltat in timp prin interactiunea sa cu mediul, avand o viata plina de cercetare si continua invatare. Nu cunoastem raspunsul pentru ca nu stim cum arata creierul sau cand s-a nascut.
Cand dai la o parte tot misterul din jurul unui geniu ramai cu un singur lucru. Toate geniile cunoscute si-au inceput calatoria in aceasta lume cu un creier si un organism ahtiat dupa dezvoltare. Daca inca te mai intrebi cu privire la calitatile de geniu ale copilului tau, poti inclina balanta in avantajul sau adoptand dezvoltarea acestuia inca din copilarie. Copilul tau poate citi si invata matematica de la o varsta frageda. Aceste calitati dezvoltate vor imbunatati abilitatea copilului de invatare pe parcursul vietii.

Niciun comentariu: