vineri, 24 aprilie 2009

Cunoastere interzisa


Mai jos sunt titlurile unor carti care au fost interzise de-a lungul vremii in diferite colturi ale lumii, motivele fiind mai mult sau mai putin justificate.

1. Este sustinut faptul ca Odiseea lui Homer a fost prima carte interzisa, deoarece imparatul Caligula se temea ca marea epopee sa nu retrezeasca idealurile de libertate ale grecilor.

2. Fahrenheit 451, roman scris de Ray Bradbury, a asteptat sase luni pana sa fie tiparit, existand chiar si sansa de a nu aparea deloc. Chiar si 1984 al lui George Orwell a fost definit ca un titlu clasic al literaturii "conspirationiste", incat autorul a fost trimis in judecata de catre tribunalul din Jackson County, Florida sub acuzatia ca "romanul este procumunist si are un limbaj licentios".

3. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain este o carte inca interzisa in unele scoli din America, motivul fiind ca in cuprinsul ei se gasesc multe invective rasiste.

4. Biblia este interzisa in Arabia Saudita pentru ca nu reflecta credinta islamica. Spre exemplu, William Tyndale a fost spanzurat in 1536 pentru traducerea catorva capitole.

5. Codul lui Da Vinci de Dan Brown este interzis in Malaezia deoarece ofenseaza minoritatea crestina.

6. Lolita de Vladimir Nabokov este interzisa in Arabia Saudita si Iran pentru "apologia" pedofiliei.

7. Versetele satanice de Salman Rushdie este cea mai faimoasa carte interzisa in prezent. Autorul se ascunde in Anglia deoarece i s-a emis o fatwa prin care acesta este condamnat la moarte.

8. Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe a fost interzisa atat in Rusia tarista, cat si in statele din sudul SUA, fiind acuzata de Asociatia Afroamericanilor pentru portretizari rasiste si pentru folosirea termenului "nigger". (acelasi lucru s-a intamplat si cartii "Pe aripile vantului").

9. Chemarea salbaticiei de Jack London a fost interzisa in 1929 in Italia si Iugoslavia, fiind arsa pe rugurile naziste in 1933. Motivul: tortionarii urau cainii de sanie.

10. Graficele de M.C. Escher au fost interzise in Scoala elementara Maldonaldo in Tucson, Arizona in 1994 pe motiv ca incita la pornografie.

11. Coranul a fost interzisain Rusia sovietica in 1926.

12. Mein Kampf de Adolf Hitler este interzisa in: Olanda, Franta, Austria, Mexic, Spania, Danemarca si Argentina. In Turcia, 2005 aceasta carte a fost desemnatate bestseller.

13. Regele Lear de Shakespeare a fost interzisa in Anglia natala pana in 1838, cand piesa a fost editata si jucata necenzurat. Opera Hamlet a fost interzisa in anul 1978 in Etiopia pe motiv de incurajare a rasismului.

14. Originea speciilor de Charles Darwin a fost interzisa in Statele Unite pana in 1967, pentru ofensa la adresa puritanilor americani.

15. Harry Potter de J.K. Rowling este interzisa in multe biblioteci si librarii in Statele Unite, pe motiv ca ii incita pe cei mici la acte de vrajitorie.

16. Povestile Fratilor Grimm au fost interzise in 1994 in liceele din Arizona, deoarece acestea contureaza portretizari negative si vulgare ale personajelor feminine, facand si referiri antisemite.

17.Rosu si negru O singura editie, cea din 1830, din volumul lui Stendhal a aparut in timpul vietii sale. Din cauza anticlericalismului exprimat in povestea ascensiunii si a decaderii lui Julien Sorel, Biserica Catolica a interzis cartea.

18. Fructele maniei Istoria fermierilor saraci din Oklahoma, nevoiti sa migreze in timpul Marii Depresiuni, i-a adus lui John Steinbeck acuzatia de propaganda socialista, cartea, aparuta in 1939, fiind considerata "voit exagerata".

19.Oameni Si Soareci- Desi a avut succes la aparitie (1937), unii librari au refuzat sa vanda romanul lui John Steinbeck despre un cuplu de fermieri saraci, pe motiv ca promoveaza eutanasia, limbajul vulgar si rasismul.

Niciun comentariu: