vineri, 3 iulie 2009

Despre Delta Dunarii


Cum as putea sa va descriu in cateva randuri acest loc de vis, unde Dunarea ne-a binecuvantat cu un tinut exotic risipit in sute de insulite plutitoare, peste ape deosebite, populate de sute de specii de pesti, de mii de specii de flori, copaci si plante, cu sute de specii de pasari, frumos colorate care impanzesc apele si cerul cu tipete si triluri absolut minunate!
Ceea ce trebuie sa stim despre Delta Dunarii este fapul ca:
- este rezervatie unicat in lume, inclusa din 1990 de catre UNESCO intre cele mai mari, mai frumoase si mai salbatice dintre rezervatiile biosferei
- Dunarea ajunsa la Patlageanca se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi la Ceatal Sfantu Gheorghe, se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantul Gheorghe.
Delta Dunarii se intinde pe o suprafata de 5640km² din care 4470 km² teritoriu romanesc. Ca si intindere, Delta este pe locul 22 in lume si pe locul 3 in Europa.

- este socotit cel mai tanar, cel mai nou pamant din Europa, Delta crescand cu 40 m in fiecare an si este una dintre cele mai mari zone umede din lume – ca si zona de intalnire si habitat al pasarilor de apa
- Delta Dunarii este printre altele si un imens laborator, muzeu sau banca genetica a naturii, de o valoare imposibil de estimat, de unde cercetatorii din intreaga lume, isi aduna date importante in munca lor, aici reunindu-se toate ramurile de cercetare: ihitologie, zoologie, biologie, ecologie, geografie, geologie, ornitologie, etc

- Ca si biodiversitate, Delta Dunarii este locul unde putem intalni cele mai multe specii de plante, animale si insecte – in jur de 5000 de specii - elemente ce transforma Delta intr-o oaza de viata si culoare, de zumzet si frumusete nemaiintalnita.



Daca veti hotara sa faceti o plimbare in Delta cu barca, cu bacul sau cu orice alt mijloc de transport fluvial, vesi fi uimiti de ceea ce nimeni nu va putea vreodata sa transmita prin cuvinte.
Fauna Deletei este dosebit de generoasa: 320 de specii de pasari dintre care amintim: egreta alba, egreta garzeta, starci, lopatari, tiganusi, cormorani, pelicani, pescarusi, avoazete, ciocantorsi, chirighite, chire; 65 de specii de pesti, cei mai multi de apa dulce: cega, obletul mare, morunul, pastruga, crapul, somnul, salaul, stiuca, mreana, avatul, caracuda, bibanul, etc., Specii acvatice, deosebit de importante si cautate in Delta sunt: sturionii: morun, nisetru, pastruga, cega, chefalii si scrumbiile.

2 comentarii:

~SUFLET DE CATIFEA~ spunea...

Ai un blog superb :) iti multumesc pt cuvintele frumoase....ai grija de tine.pupici :*

Cristina spunea...

Multumesc pentru apreciere. Atat "portile" sufletului cat si ale blogg-ului iti stau deschise! Pe curand!