sâmbătă, 22 august 2009

Gandirea corecta


“Cati ani ani?”
“Am sapte ani si jumatate, exact”
“Nu-i nevoie sa adaugi ‘exact’ - observa Regina. Te cred si fara asta. Acum o sa-ti dau ceva de crezut. Eu am exact o suta si unu ani, cinci luni si o zi.”
“Asta nu pot s-o cred” zise Alisa
“Nu poti?” Zise Regina cu mila. “Mai incearca: rasufla adanc si inchide ochii.”
Alisa rase:
“Degeaba incerc. Nu se pot crede lucruri imposibile”
“Se vede ca n-ai antrenament” - riposta Regina. “Cand eu eram de varsta ta, faceam exercitiul asta o ora si jumatate pe zi. Chiar inainte de micul dejun ajungeam uneori sa cred si cate sase lucruri imposibile dintr-o data.” (Alisa in Lumea Oglinzii, Lewis Carroll)


Mandria Reginei Albe este o trasatura a multor credinciosi pasionati. Poate e prea banal sa fi capabil sa crezi lucruri justificabile, dar iti trebuie efort si talent sa crezi lucruri imposiblie. Realitatea este exact pe dos: pentru a ajunge la concluzii corecte, e nevoie de efort. Gandirea corecta nu este spontana, se obtine prin educatie. Pentru a lua decizii, oamenii se bazeaza de cele mai multe ori pe concluziile altora, pe instinct sau pe experienta. Niciuna din ele nu este o cale sigura spre adevar: nu avem nici o garantie ca concluziile celorlalti sunt corecte, instinctul este failibil iar experienta este in general insuficienta.

Care este unealta adecvata pentru o gandire corecta? Logica.

Lewis Carroll, pe langa autorul faimoaselor povesti a fost un matematician versat in logica simbolica. Chiar si in povestile Alisei intalnim o multime de jocuri de limbaj si logica. Tara Minunilor este populata de fiinte cu moduri bizare de gandire care aparent pot justifica orice absurditate folosind argumente complexe. Alice invata sa discearna nonsensul in toate aceste peripetii. Cum bine remarca Lewis Caroll, logica are o importanta fundamentala in viata noastra:


Stapaneste mecanismul logicii, si vei avea o activitate mintala mereu la indemana si utila in orice situatie. Iti va limpezi gandirea, iti va oferi capacitatea de a descifra orice problema si obisnuinta de a-ti ordona ideile. Dar cel mai valoros, iti va da puterea de a detecta erori de gandire si de a demonta argumentele ilogice pe care le vei intalni la tot pasul in carti, ziare, vorbire si chiar in predici, care cu atata usurinta ii amagesc pe cei care nu s-au obosit niciodata sa-si insuseasca aceasta fascinanta Arta. Incearca. Asta-i tot ce-ti cer!

(Logica Simbolica)

Niciun comentariu: