vineri, 7 august 2009

Zi de doliu in inimile noastre


Tatiana este unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama sa, olteancă din Gorj a fost dată slugă de la zece ani. Tatăl său, moldovean din Roman a fost copil de regiment. Cei doi au fugit în Valea Jiului să scape de sărăcie şi de umilinţă. Tatiana a fost înconjurată de muzică din prima zi a vieţii. A cântat prima dată pe scenă când era la grădiniţă. În copilărie a urmat cursuri de balet, vioară şi pian. A făcut vioara 8 ani, ca instrument principal. A făcut “Liceul de Arhitectură” din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folk. Pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la chitară. În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit “Şi-am să-mi fac o doină” , rămânând în componenţa acestuia până în anul 1985, după care, din anul 1992 până în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea”, participând la peste 2.000 de spectacole, atingând un maxim de 50.000 de spectatori la un concert aniversar de la Galaţi. După interdicţia din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani în mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.

Din anul 1996 până în prezent a mai susţinut peste 1.000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria. Este invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie. A compus atât pe versuri proprii, cât şi pe ale unor mari poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian, contribuind la promovarea poeziilor acestor poeţi către publicul larg. A cântat singură, apoi împreună cu Magda Puşkaş au format grupul Partaj. Ultimul recital l-a sustinut in cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche in data de 31 iulie 2009.



Cantareata de muzica folk Tatiana Stepa a incetat din viata astazi dimineata, in jurul orei opt, la Spitalul Militar din Capitala.

2 comentarii:

Cristina spunea...

Copacii au ramas fara padure in aceasta mohorata dimineata de vineri ... Sa-i fie tarana cel putin la fel de de usoara, precum sufletele noastre adormite de cantecele ei nemuritoare!

Anonim spunea...

Dumnezeu s-o odihnească în pace!