joi, 6 august 2009
Manifestati-va emotiile
Una dintre calitatile importante in viata sociala este felul in care oamenii stiu, mai bine sau mai putin bine, sa-si exprime propiile sentimente.
Exista mai multe reguli de baza in privinta modalitatii de exprimare. Una dintre ele este minimalizarea exprimarii emotiei (ascunderea sentimentelor neplacute in spatele unui chip neutru. O alta ar fi exagerarea a ceea ce simte cineva, prin exacerbarea expresiei emotionale (schimonosirea fetei, incruntarile, strambaturile). O a treia ar fi o inlocuire a unui sentiment cu altul ( fiindca e nepoliticos sa refuzi, afisezi o mina pozitiva-chiar si falsa). Felul in care sunt folosite aceste srategii si cunoasterea lor constituie in factor important in inteligenta emotionala.
Invatam foarte de timpuriu exprimarea acestor reguli, in parte printr-o educatie explicita. Un exemplu ar fi acela cand parintii isi invata copii sa nu-si arate dezamagirea, sa zambeasca si sa multumeasca in momentul in care primesc un cadou oribil, dar facut cu cele mai bune intentii. In privinta educarii sentimentelor, emotiile sunt atat mijlocul cat si mesajul. Daca unui copil i se spune ”sa zambeasca si sa multumeasca” de catre un parinte care in acel moment este aspru, poruncitor si rece- si care isi transmite mesajul rastit in loc s-o faca soptit si cu caldura- mai mult ca sigur ca acel copil va invata o alta lectie si incruntat fiind va da un raspuns taios, un repezit “multumesc”. Efectul asupra interlocutorului este foarte diferit:in primul caz este fericit ( chiar daca amagit), in cel de-al doilea este jignit de acest mesaj confuz.
Lectiile pe care le invatam in privinta exprimarii emotionale sunt conforme modelelor pe care le-am avut, oamenii diferind intr-o mare masura in ceea ce priveste capacitatea de a dovedi o mare pricepere.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu