duminică, 2 august 2009

Lectie de viata


Un profesor de filosofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte in fata lui!
Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare de maioneza si a inceput sa-l umple cu pietre cu diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin! Au fost cu totii de acord ca este plin!
Apoi a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur ca acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin!Au fost din nou de acord ca este plin! Si au ras.
Apoi a luat o cutie cu nisip si l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur nisipul a umplut spatiul ramas liber.
Acum, spuse profesorul, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra.
Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sanatatea si copiii vostrii, lucruri care, chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa.
Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina.
Nisipul reprezinta lucrurile mici care completeaza restul.
Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra, daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra.Jucati-va cu copiii vostrii, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans.
Va ramane mereu destul timp sa mergeti la servici, sa faceti curat in casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile, restul este doar nisip.
(Internet)

5 comentarii:

verde amar spunea...

uau :| ... !
deci e una dintre cele mai frumoase lectii pe care le-am invatat si unul dintre cele mai frumoase articole pe care le-am citit.
Felicitari pentru articol si sper ca nu te superi daca voi preda mai departe si altora aceasta "lectie de viata"

M.Cristina spunea...

Sigur ca nu!

Valentin spunea...

Frumos experimentul prof.de filosofie,insa nu cred ca toata lumea considera importante lucrurile pe care le enumera domnia sa.Nu exista lucruri importante general valabile,pt toata lumea.Fiecare individ are o alta ierarhie a lucrurilor importante.Deci fiecare cu ale lui.(din nou dau dovada de egoism ,nu?;sunt insa doar indiferent).

M.Cristina spunea...

@Valentin Da...in principiu fiecare dintre noi avem o scara de valori, un etalon sentimental... Insa nu cred ca exista cineva care sa poata spune ca familia nu constituie "piatra principala" in viata sa... Indiferent daca provii dintr-un centru de plasament sau dintr-o familie normala,caminul constituie ceea ce ai fi vrut sa ai sau ceea ce ai avut..si tot ea e ceea ce visezi sa iti intemeiezi candva...
Oricat de aiurea ar parea ca spun asta la 17 ani, familia ramane piatra de temelie pe care se bazeaza intreaga societate, intoarcerea la originii fiind cea care ne da definitia clara a acestui elemen/factor social... O intoarcere la origini, o intoarcere la ceea ce e primordial , pur si de neinlocuit in noi constituie punctul de plecare pe o spirala a evolutie ce depinde numai de noi...
Asadar, raman la concluzia ca familia reprezinta tot ceea ce avem mai sfant, pentru ca ea ramane alaturi de noi (si implicit noi de ea) neconditionat, din iubire, afectiune, respect, dorinta de a proteja si a fi protejat...poate...de multe ori, singurul refugiu...
@verde amar: M-as bucura daca macar cateva persoane ar intelege aceasta lectie!

Rappa_ru' spunea...

Mare dreptate are profesorul:)...intrebarea e...cati dintre noi facem, acest lucru ?