luni, 17 august 2009

Ce carte ai recomanda si de ce?

Am gasit pe net acest set de intrebari si mi-au placut tare mult.
E putin cam dificil din cauza acelui "de ce", dar hai sa ma incumet...


1. Ce carte ai recomanda si de ce unui dezamagit in dragoste?

Ma gandesc eu la mai multe variante, dar cred ca as alege sa recomand "Zilele regăsirii mele" - Elena Ferrante , pentru că este o carte în care va găsi înţelegere şi imboldul necesar pentru a merge mai departe.

2. Ce carte ai recomanda si de ce iubitului/iubitei?

Cred ca Dispretul de Alberto Moravia poate spune foarte multe unui barbat, mai ales pentru interpretarea Odiseei si a cuplului Ulise - Penelopa intr-o perspectiva moderna si foarte interesanta...nu-i asa ca v-am facut foarte curiosi?!


3. Ce carte ai recomanda si de ce celui mai bun prieten?

Hmmm..., asta cu cel mai bun prieten imi suna a copilarie. Nu fac o astfel de ierarhizare intre prieteni, dar celor pe care ii consider prieteni buni le-as recomanda sa zicem... "Arta conversaţiei"-Ileana Vulpescu , deoarece este, în multe privinţe, reţeta unei vieţi reuşite.

4. Ce carte ai recomanda si de ce unui copil de 10 ani?

Habar n-am ce mai citesc copiii zilele-astea, dar as recomanda din tot sufletul Povesti nemuritoare si, in general, povesti, basme... pentru ca la varsta lui e liber sa viseze, iar basmele ii ofera aceasta sansa.

5. Ce carte ai recomanda si de ce unui mare aventurier calator?

Nu prea stiu... Să zicem "Viaţa lui Pi"-Yann Martel ... Nu se numără chiar printre cărţile mele preferate, dar pe un mare călător s-ar putea să-l atragă (sau să-l inspire).

6. Ce carte ai recomanda si de ce unui dusman cunoscut?

Cunoscuti nu am, sper ca nici necunoscuti Banuiesc ca, daca as sti ca am un dusman, care ar insemna sa fie un om capabil de ura, de ranchiuna si alte de-astea, probabil i-as recomanda Lopsang Rampa "Cunoasterea de sine", ca sa inteleaga cat rau isi face siesi si cata energie consuma in van...


7. Ce carte ai recomanda si de ce unei persoane care nu iubeste lectura?

Daca nu iubeste lectura si totusi doreste sa mai incerce, pentru ca oricum nu as baga o carte pe gat cuiva care nu vrea sa citeasca, probabil as incerca sa-i recomand ceva cat de cat amuzant, cu ceva suspans, ca sa-l tina in priza si sa-si mai doreasca...gen Rodica Ojog-Brasoveanu...

8. Ce carte ai recomanda si de ce unuia cu nasul pe sus?

Pai depinde de ce are nasul pe sus. Daca si-l tine pe sus pentru ca sufera de vreun exces de inteligenta si cultura , m-as incumeta sa-i recomand ceva din gama de care e atrasa persoana, daca are nasul pe sus din alte considerente...nu cred ca m-as deranja sa recomand ceva...


9. Ce carte ai recomanda si de ce unuia care crede ca le-a vazut pe toate in viata?

Ei da, oameni de genul asta ma cam scot din pepeni, dar as face un efort sa nu ma enervez si i-as recomand O carte despre Univers. In mod sigur ar gasi acolo chestii pe care sa nu le fi vazut. Si pe care nu le-a vazut nimeni.

10. Ce carte ai recomanda profesoarei de romana/ fostei tale profesoare de romana?
E cea mai grea intrebare, cu siguranta nu ceva din aria sa...Inteligenta emotionala-Daniel Goldman. Oricum, un “must read” pentru cei care lucreaza in echipa si o lectura cel putin interesanta pentru curiosi.




Aceste 10 intrebari arata mai mult cum suntem noi si cum ne-am dori sa fie si cei din jur, pentru ca preferintele literare nu cred ca reprezinta un "must" in relatiile dintre oameni...e placut sa ai prieteni care au gusturi similare in materie de lectura, dar nu e o necesitate pentru prietenie...In ce-i priveste pe dusmani si pe cei care cred ca le-au vazut pe toate, nu prea mi-e clar intai de ce as recomanda o carte...daca persoana mi-ar cere, presupun ca intai de toate as afla ce prefera si, daca as cunoaste genul, as recomanda...

Tu ce ai recomanda si de ce?

10 comentarii:

Ioana Radu spunea...

Spui ca "e placut sa ai prieteni care au gusturi similare in materie de lectura". Insa la fel de placut este sa ai prieteni care au gusturi opuse in materie de lectura. Pentru ca ne ajuta foarte mult asta. Ei ne povestesc noua ceea ce au citit, ceva ce eul nostru nu ar citi niciodata, ceva ce poate ne face bine sa auzim. Iar noi le povestim lor ceea ce nu ar vrea sa citeasca dar poate le-ar face placere sa auda interpretarea. Ar fi frumos ca lecturile care nu ne plac sa fie transformate in rezumate verbale de cei care le indragesc.

mace spunea...

eu am fost si sunt pus in situatia de a face un cadou, am rasfoit-o putin in tren si m-am sfatuit cu o prietena si m-am hotarat asupra cartii "despre omul frumos"- Dan Puric.. cadoul urmeaza sa fie facut unei foarte bune prietene

Cristina spunea...

@Terra: Nu pot spune ca am prieteni care au gusturi opuse in materie de lectura. De fapt sunt doua categori...cei care nu citesc decat sa zic o carte pe an, si cei care citesc tot ce le cade prin mana, printre ei ma numar si eu. De obicei daca ma fascineaza titlul o citesc, chiar daca imi dau seama ca nu prea ma intereseaza o duc pana la capat. Recunosc ca desi sunt la filologie trei sferturi din clasa nu citesc nici macar lectura obligatorie.

Cristina spunea...

@Mace: frumos cadou!

Ioana Radu spunea...

Mie niciodata nu mi-a placut lectura obligatorie. Frumos insemna tot ce nu avea legatura cu lectura obligatorie. Am incercat ceva relatari de razboi, din timpul lui si de dupa el, dar sunt foarte crude si parca te lovesc in moalele capului. Sau relatari din perioada ceausista de unde am aflat despre Blaga, profesor universitar care, dupa ce a fost inchis pentru nesupunere (nu a vrut sa adere la curentul literar "realismul socialist"), a ajuns sa se hraneasca din resturile de la cantina studentilor. Sau romanii care reuseau sa fuga din tara pe la granita cu Iugoslavia, erau returnati tarii noastre in schimbul unui sac de sare (un om = un sac de sare). Astfel, Ceausesc isi recupera populatia iar Iugoslavia castiga sare, resursa pe care noi o aveam din plin.
Fiind speriata de aceste carti, am renuntat repede la ele.
Am gustat si ceva filosofie prin prisma lui Dostoievski, greu da` bun.
De fapt, am gustat multe. Acum aleg in functie de starea de spirit pe care o am.
Nu mai citesc decat ocazional. de cand am terminat cu bac-ul, parca simt nevoia unei guri mari de aer.
Momentan ma relaxez in "Luni de fiere" de Pascal Bruckner.

Cristina spunea...

@Terra: Luni de fiere de Pascal Bruckner...
mi-ai dat o idee! Multumesc!

verde amar spunea...

recomanda-mi si mie o carte :D
dar sa nu fie de dragoste, cu prea multa descriere si nici sa ma adoarma
ceva frumos ce recomanzi oricui :D

Cristina spunea...

@Verde amar: Mihail Drumes - Invitatie la vals ai citit-o?

Cristina spunea...

E de dragoste dar e foarte frumoasa!

Cristina spunea...

Daca nu vrei de dragoste atunci iti pot recomanda J.D. Salinger - De veghe în lanul de secară, romanul revoltei adolescentine, carte dezarmant de sinceră şi directă, la persoana I. O carte ce o recomand oricarui adolescent!