joi, 27 august 2009

Constientizare in trei pasi


“Mai intai, fii constient de corpul tau – cand mergi, cand tai lemne, sau cand cari apa de la fantana. Fii atent la el, constientizeaza fiecare miscare, nu mai face lucrurile mecanic, ca un zombie, ca un somnambul. Dupa ce ai devenit constient de corpul tau si de miscarile lui, treci mai departe la minte si la activitatea ei – ganduri, imaginatie, proiectii.
Cand devii constient de minte, te asteapta o mare surpriza. Cu cat esti mai constient de ea, cu atat circula mai putine ganduri. Gradul de constientizare este invers proportional cu numarul gandurilor, energia fiind aceeasi.
Cand esti constient in proportie de suta la suta, nu mai exista energie disponibila pentru ganduri, si mintea devine absolut tacuta. Atunci este timpul sa mergi si mai adanc.
Al treilea pas este sa devii constient de sentimente, de stari de spirit, de emotii. Cu alte cuvinte, treci la inima si la activitatile ei. Atunci te asteapta o noua surpriza. Tot ce e bun creste, si tot ce e rau incepe sa dispara. Iubirea creste, ura dispare. Compasiunea creste, supararea dispare. Darnicia creste, lacomia dispare.
Cand ai constientizat pe deplin inima, ai ultima si cea mai mare surpriza: nu trebuie sa mai faci nici un pas. Un salt cantitativ se produce de la sine. Din inima, te pomenesti dintr-o data in insusi centrul fiintei tale. Acolo esti constient doar de constiinta. Nu mai ai de ce altceva sa fii constient. Iar asta este puritatea suprema. Asta este ceea ce numesc eu iluminare.
Si asta e dreptul tau castigat prin nastere! Daca il ratezi, numai tu esti de vina. Nu poti da vina pe altcineva.
Si totul e atat de simplu si natural. Nu trebuie decat sa incepi.
Numai primul pas e greu. Mai departe, calatoria e simpla. E o vorba care spune ca primul pas e aproape intreaga calatorie“.

(Osho – Maturitatea, Responsabilitatea de a fi tu insuti)

7 comentarii:

Anonim spunea...

foarte frumos ai scris chiar mi-a placut si un subiect foarte interesant. frumos si blogul, tine-o tot asa.

Teodor spunea...

normal ca se poate ;) te-am trecut si eu. Multumesc si eu si...imi place ca iti place Osho :P

Anonim spunea...

foarte interesant subiectul si ai scris frumos. frumos si blogul, tine-o tot asa :)

Cristina spunea...

Multumesc amandurora!

agatho spunea...

te-am trecut si eu la mine in blog...ms de trecere si semn

Daniela Patrascu spunea...

draga mea te-am adaugat si eu

Andrei Răduţu spunea...

Foarte corect:)