marți, 25 august 2009

Nu pot intelege...



Oricat mi-as munci creierul, psihicul, umorul, nu reusesc sa inteleg aceasta pictura reprezentativa ale lui Piet Mondrian. Inteleg, sufletul omului postmodernist nu se mai satura cu arta academica si conformista, dar, totusi, sunt doar niste patrate si niste dreptunghiuri! Acesta reprezentare mi se pare atat de banala, incat il vad pe Mondri in fiecare dintre noi.

Sa imi lipseasca mie ceva esential, astfel incat nu pot vedea nevazutul si patrunde nepatrunsul? Va rog, scoteti-ma din aceasta bezna!



La sfarsit o intrebare: Daca ai avea talent, ce ai picta?

8 comentarii:

Cristina spunea...

As picta impresii, trairi, sentimente...

Cristina spunea...

Aceasta pictura se integreaza perfect artei simple si superficiale contemporane.
“Pictura” ar merge foarte bine ca imprimeu vestimentar. Ar trebui sa se reprofileze pictorul. In rest, nimic spectaculos.

Ioana Radu spunea...

Poate asta a simtit el. Poate doar asa a simtit pentru cativa ani buni.

As pune acel tablou cu "doar niste patrate si niste dreptunghiuri", cum spui tu, pe un perete gol, eventual rosu. Si mai spectaculos ar fi daca tabloul ar avea dimensiuni extrem de mari.

Am retinut ceva de la orele de Studii Sociale, o materie optional a profilului la care am fost in liceu, anume la ora despre pancardele parlamentare. S-a facut o oarecare legatura intre ele, arta fotografica si pictura. Anume, totul tine de linii, ele fiind singurele care se reinventeaza. Liniile orizontale transmit stari de calm, liniile verticale transmit dinamism. Dar cele mai importante linii, pline de incarcatura, raman cele diagonale pe care, Piet Mondrian, se pare ca le-a evitat, taind vibratia cadrului.

Desi pare banal, e spectaculos prin alegerea amplasarii liniilor si a culorilor dar si prin evitarea simetriei. Si, poate o parte din sclipire, o poarta semnatura artistului. Altfel ne simtim cu o mazgalitura identica fata de modul in care ne-am simti cu un original pe perete.

E genial!

Dar raman la ideea mea, anume ca gusturile nu se discuta. Asta ne face speciali pe fiecare in parte. Cu siguranta iti plac alte opere, alte teme, alti artisti. Si nimeni nu ar trebui sa te critice pentru asta.

Cristina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cristina spunea...

@Terra: Mi-ar trebui si mie un optional de Studii Sociale!

Simona spunea...

Wow..sunt niste linii...ce poate fi mai minunat?Stiu,sunt o ignoranta si jumatate :)) arta ma depaseste complet.

Ioana Radu spunea...

M.Cristina spunea...

@Terra: Mi-ar trebui si mie un optional de Studii Sociale!

26 august 2009 08:54


Nuuuu, n-ai vrea! Teoretic dormi la ora respectiva. La unele lectii mai ciulesti curioasa urechile, in rest e naspa. E despre politica si democratie, marketing politic, societatea civila.
E un capitol intreg despre politica, sa te tot saturi :))
(importanta campaniilor parlamentare, sloganuri, fluturasi, pancarde, atitudine...)

Poate suna frumos, la fel ca multe alte lucruri din zilele noastre, dar nu e.
Daca totusi esti curioasa, vezi ca manualul e ieftin, 15 ron, editura Humanitas (si are coperta albastra).

Cristina spunea...

M-ai facut curioasa!