sâmbătă, 15 august 2009

O dupa-amiaza la circ


Astazi am fost la circ, la Grande Reptile Show, cred ca dupa mai bine de 10 ani. Daca nu castigam o invitatie la un post de radio, nu cred ca m-as fi dus. Am fost norocoasa, am stat in loja. Nu sunt o cunoscatore si nu stiu criteriile dupa care se face o "recenzie de circ", dar pot spune ca m-am distrat, desi uneori nu puteam urmari toata actiunea. Am apreciat dedicarea "actorilor”. Coregrafia elaborata atrage atentia si distrage prin culorile si artificiile vizuale. Distrage de la concluzia ca de fapt numerele nu sunt prea variate si ca se axeaza mai mult pe distorsionism si echilibristica.
La un moment dat auzi "si acum... regele animalelor!..."

Leu in arena fara plasa??? Te intrebi masurand distanta pana la iesire. Stupoare. Apare un cal. Cam terorizat de dresor. Cuminte si docil, dar cu miscari evident mecanice si timorate.Sub bagheta magica (si probabil electrica) a regelui animalelor apar si pisicutele bengaleze, insotite de niste catelusi albi, odata cunoscuti sub numele de lei si tigri. Trecand cu greu, peste firea nazdravana a tigrisorului alb (eufemism pentru maraielile feroce si ghearele frumos indreptate catre dresor), numarul ia sfarsit cu un moment foarte demn.
Pe de parte cel mai bun numar a fost cel cu elefanti.
Am fost placut impresionata de costume si punerea in scena, desi animalele pareau obosite si fara chef..Nu mai vorbesc de numarul cu reptile...

Nu simti cand trec cele 2 ore, cat dureaza spectacolul, dar parca dura infinit cand aveai 6 ani si te uitai cu gura cascata cum ies 15 clovni cu peruci colorate dintr-o masinuta cat o cutie de chibrituri, si te uitai la numerele de jonglerie fiind sigur ca o sa poti sa faci asta acasa cu mingiile de tenis, si radeai de maimute pe bicicleta si te uitai cu ochii mari la zburatorii de la trapez, fara plasa, fara centura de siguranta.
Acum te amuzi gandindu-te cata rabdare aveau parintii stiind ca nu or sa vada nimic din ce isi aminteau de cand erau copii.
Ultima impresie de poveste se sterge rapid la iesire, in fata circului, in multimea de vanzatori ambulanti cu maruntisuri luminoase chinezesti, si in ambuteiajele la iesirea din parcarile supra-aglomerate... inapoi in circul urban de fiecare zi.

Una peste alta, a fost o experienta placuta pe care o recomand tuturor, fara limita de varsta!

4 comentarii:

IrinaBohemianDance spunea...

Cand eram mica,imi amintesc parca a fost ieri,imediat dupa vizionarea spectacolului de circ noi ,copii de la bloc organizam si noi un circ...Aveam dresuri de pisici,de caini,momente coregrafice pe muzica de la ABBA,invartitul mingiilor pe degete (asta la jonglerii)si cate si mai cate...Ca est mic ,ca esti mare spectacolul de circ te fascineaza...

O zi frumoasa,

irina

Cristina spunea...

@Irina: As vrea sa dau timpul inapoi!

Andrei Răduţu spunea...

Pfff...eu inca nu am fost la circ...si ma apropii de 18 ani...

Cristina spunea...

Nu ar strica sa te duci, niciodata nu e prea tarziu!