miercuri, 11 februarie 2009

Mic elogiu al blandetii -mic tratat pentru deliciul intelectualilor- Stephane Audeguy -fragmente-


"A dormi - placerea de a te cufunda in apele intunecate ale visului, crezand ca intotdeauna te vei intoarce din ele."

"Dragostea este o blandete violenta,la fel ca speranta."

"Clementa e o virtute straveche, deoarece dreptul de clementa este expresia unei puteri absolute care renunta, pentru o clipa, la atotputernicia ei: si care, prin aceasta, vadeste tocmai ca e stapana pe ea insasi cai si pe ceilalti, si ca nu este sclava patimilor ei."

"Blandetile sunt forte: un copil stie asta. Sa sufli puful de papadie. Sa mangai un boboc de rata. S-o saruti pe fetita visurilor tale. Sa aduci acasa un pestisor rosu castigat la un balci. Sa gusti. Viata farmeca, tulbura."

"Neputinta omului de a-si controla si de a-si stapani sentimentele eu o numesc servitute. Intr-adevar, omul supus sentimentelor nu mai depinde de el insusi, ci de intamplare, a carei putere asupra lui e atat de mare, incat este adesea silit sa faca tot ce-i mai rau, chiar daca vede tot ce-i mai bine." - citat din Spinoza

"Formula lui Spinoza: sa nu razi, sa nu judeci, sa intelegi."

"Mitul blandetii feminine e o veche capcana a sexismului. Ceea ce mila, in dragoste, este pentru barbati.E capcana cea mai eficace:orice misogin stie sa exploateze aceasta data sociala: iar orice bun psihopat poate sa seduca simuland o oarecare blandete si, de altfel, sa-si tortureze si violeze bland victima, pentru ca e mai amuzant."

"Trebuie sa fii intr-adevar prost ca sa visezi sa fie mereu vreme frumoasa."

"Obisnuinta este o dependenta"

Niciun comentariu: