vineri, 13 februarie 2009

Superstiti- vineri 13-


„Cine nu are superstitii, nu traieste” sustine un vechi proverb chinez. Mircea Eliade credea si el într-un fel de superstitii, scriind la un moment dat ca „ne-am nascut toti cu o superstitie ca ne asteapta lucruri bune sus, niciodata jos”. Unul dintre cei mai mari gazetari ai lumii, laureatul premiului Nobel pentru literatura, columbianul Gabriel Garcia Marquez pretinde, în cartea sa de memorii, ca toata cariera sa e bazata pe un sir întreg de superstitii inventate si autoasumate: sa vinzi cel putin 100 de sticle goale in timp ce lucrezi la un roman; sa nu chemi niciodata liftul; sa saluti gheata ori de câte ori de intâlnesti cu ea. Pisica neagra, podul, întoarcerea din drum, capacele de canalizare, vineri 13, scara, preotii, liliecii, hornarii sunt tot atâtea superstitii romanesti si nu numai. În fapt, cu greu gasesti obiecte si animale care sa nu fie asociate într-un context sau altul, de unii sau de altii, cu superstitiile.
O zi de vineri ca oricare alta se transforma pentru unii oameni mai supersitiosi intr-o zi paralizata de ghinion: nu se semneaza acte importante, nu se pleaca la drum lung si nu se spune “Da” in fata altarului. Ideea americanilor, care au inventat cladirile in care lipseste etajul cu nr. 13. De ce se tem oare atat de mult de ceea ce este de fapt doar o cifra ? Unul din cinci americani considera trecutul pe sub o scara sau pisica neagra aducatoare de ghinion..
Credinte irationale in forte supranaturale, teama de necunoscut si dorinta exagerata de a se proteja de fortele malefice care guverneaza universul. Vineri 13 este asociata in credinta populara cu Ultima Cina (13 barbati, tradare, crucificarea lui Iisus tot intr-o zi de vineri). O alta teorie trimite catre legenda cavalerilor Templieri: sute de membrii ai acestei organizatii religioase au fost masacrati intr-o zi de vineri, 13 octombrie 1307.
Personal, nu cred in toate povestile astea, dar cred in ghinion si cred in anumite obiecte purtatoare de noroc.Nu pot spune nimic ingrozitor despre aceasta zi de vineri 13!

Niciun comentariu: