vineri, 1 mai 2009
1 Mai –Ziua internationala a muncii
In Romania, ziua de 1 Mai se celebreaza din 1890, de regula, sub forma unor petreceri campenesti.
Ziua dedicata zeului vegetatiei, protector al vitelor, cailor, holdelor, viilor si livezilor se numeste Armindeni in popor si este celebrata in fiecare an pe 1 mai. Numita si Ziua pelinului, 1 Mai semnifica, in traditia populara, inceputul verii. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul crestin. Armindenii se serbeaza pentru odihna pamantului, pentru ca acesta sa dea roade bune si, mai ales, pentru sanatatea vitelor. Mai exista inca traditia petrecerilor la iarba verde, a serbarilor campenesti, stropite din belsug cu vin pelin.
Armindeniul este, de fapt, o ramura verde sau un pom curatat de crengi pana aproape de varf si impodobit cu flori si spice de grau, simbolizand un vechi zeu al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele. Ramura sau pomul este adus din padure cu o zi inainte, iar de 1 Mai se pune in fata casei, unde se lasa pana la seceris. Din lemnul Armindeniului se face foc atunci cand se coace prima paine facuta din faina graului nou.
De Armindeni, exista obiceiul impodobirii cu ramuri verzi a stalpilor portilor si caselor, a intrarilor in adaposturile vitelor si in alte anexe ale gospodariei. De Armindeni, femeile nu framanta paine, ca altfel mucezeste, si merg pe camp sa caute ierburi de leac. In popor, pelinul adunat de 1 Mai era un leac apreciat in tratarea malariei, durerilor de stomac, umflaturilor si bolilor de ochi. Oamenii nu muncesc, spunand ca nici randunelele nu-si lipesc cuibul in aceasta zi.
Daca v-ati planificat o minivacanta sau un program de relaxare in mijlocul naturii cu ocazia zilei de 1 Mai, va doresc drum bun, sa aveti parte de vreme frumoasa si spirit voios!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu