sâmbătă, 16 mai 2009

Scurt fragment


"Este adevarat ca si in viata exista varfuri abrupte de urcat, unele inalte si dificile, altele chiar de neajuns?
Da, este adevarat. Sunt muntele materiei, acela al spiritului si acela al adevarului. In fata alegerii, omul modern se opreste deseori la materie. Din pacate, pentru el spiritul inseamna anulare totala, chiar daca aceasta natura fara consistenta a devenit materie prin intermediul unei serii de procese de concretizare. Lumea este o expresie partiala a spiritului.
Este infinitul care are aparenta finitului, nelimitatul care apare limitat. Ar trebui sa intrelegem ca, in esenta, materia nu este altceva decat spiritul intr-o manifestare inselatoare a sa si ca de aceea nu exista in sine. Sfantul Augustin si Pascal afirmau ca in fiinta umana a existat dintotdeauna aceasta lupta intre tendinta catre adancimi si cea catre inaltimi, intre materie si spirit, de fapt.
Ai insa o personalitate echilibrata numai atunci cand aceste doua elemente se intrepatrund cu interioritatea unui individ.
Odata ce voi fi departe de acest loc, va trebui sa merg inca mult pentru a ma regasi pe mine insumi.
Aminteste-ti ca noi toti sesizam in fata oglinzii numai ceea ce ne place sa vedem si fiecare crede ca este foarte frumos. Dar, in acea suprafata care reflecta, ar trebui sa exploram complexitatea persoanei noastre cu toate contrastele si cu opusurile uneori de neimpacat. Odata descoperite, de-a lungul traseului vietii, acestea vor sfarsi prin a se armoniza."
(Romano BATTAGLIA – "O inima curata")

Niciun comentariu: