vineri, 29 mai 2009

Se grabeste… catre ce?


Inca un caz de nevedere a copacului din cauza padurii. In ultima saptamana, am intalnit de doua ori aceasta sintagma si cum sunt adepta ” nimicului neintamplator” am zis totusi sa nu o las sa treaca pe langa mine asa cum trece de pilda, timpul. Asadar, cum poti sa nu vezi un copac din cauza unei paduri ? Vorba asta ma duce cu gandul la neputinta sau la imposibilitatea de a vedea lucid. Luciditatea devine de baza atunci cand ea lipseste, nici rationalul nu te poate ajuta daca nu ai capacitatea de a te autoeduca ( sa vezi anumite lucruri si nu altele – a fi lucid). In al doilea rand se poate transpune chiar in ideea esti incapabil de a vedea componenta simbolica a unei situatii ( imagineaza-ti o poza pe care o privesti si pe care nu ti-o poti explica tocmai pentru ca esti incapabil sa vezi dincolo de aparente). Nimic nu e ceea ce pare, sau mai mult, nimic din ceea ce crezi nu e real. Oricarui lucru, situatii i este atribuit un simbol ( noi il atribuim), pentru ca noi oamenii lucram cu certitudini, cu lucruri palpabile, reale. Noi credem ca un lucru e real, doar credem, nu e obligatoriu sa si fie in real ( cu adevarat, stiintific vorbind). In situatia noastra, ca sa poti vedea copacul, trebuie sa fii mai mult decat un simplu spectator, trebuie sa fii implicat emotional in situatie ca sa poti sa realizezi ( in mod obiectiv) sau sa constientizezi ceea ce ti se intampla sau ceea ce vrei sa afli.
A vedea dincolo de realitatea imediata si de prezent este o mare virtute si nu orice este capabil de acest lucru. W. Mills spunea ca oamenii simpli sunt incapabili de a vedea dincolo de realitatea lor prezenta si de aceea incearca sa-si rezolvele conflictele si problemele numai prin prisma la ceea ce i se intampla acum si aici. Ei nu stiu sa astepte ... oamenii se grabesc ... nu am rabdare ... Ideea ca viata e scurta nu e decat un pretext inventat de un om limitat care pana la urma nu duce decat la graba de a trai repede si in lipsa unei profunzimi.
Ca sa poti vedea copacul,fa-te comod pe banca ( poate fi si imaginara), opreste-ti ceasul, focalizeaza padurea cu privirea si incearca sa nu te grabesti. Contempla in liniste, ai rabdare si asteapta,nu te pripi si priveste tabloul din toate cele patru colturi...ce vezi ?

Niciun comentariu: