vineri, 22 mai 2009

Setea de munca


In mediul protestant oamenii au capatat un respect deosebit fata de munca bine facuta, fata de valorile pietii, fata de avutie si , mai ales, fata de nepierderea clipei pentru a fi in seriozitate si respect fata de semeni.
PIERDEREA VREMII BUNE ESTE MAICA SI SAMANTA VREMII RELE afirma la noi un carturar enciclopedist , Dimitrie Cantemir. Asa este ! Se potriveste de minune mediului protestant . Oamenii din nordul Europei , apoi din Anglia, din tarile nordice din Lumea Noua care au imbratisat acest nou curent de a vedea altfel lumea, au adus o noua fata, cea a capitalismului prosper, cea a educatiei pentru respectul si grija fata de munca .
Setea de munca a celor tineri , sistemul de agonisire a cunostintelor si a avutiei, implicarea in actiunile caritabile pentru cei aflati in nevoie, ura lor fata de cei care nu-si croiesc un viitor pe baza muncii, ura lor pentru lenesi, pentru cei care noi le zicem : " pierde vara " sunt cateva din reperele lor de viata .
Cu ei a inceput sa se schimbe perspectiva lumii vechi, cu ei s-au pus bazele noului sistem de educatie si de gandire care il vom numi in istorie " sistemul american ". Ei au cladit spiritul Lumii Noi, ei au elaborat Declaratia de independenta a SUA.
Ei au pus bazele sistemului politic american, unic si eficient in lume , ei au construit in nou sistem de relatii sociale si , mai apoi, internationale.Lumea cea Veche a trebuit in continuu sa inteleaga, sa se adapteze, sa comunice cu Lumea cea Noua.
Acum , o cale ar trebui sa fie de comunicare cu noul sistem de valori care cucereste piata : cel al tarilor din Extremul Orient, unde Micii dragoni si Japonia sunt liderii. O sa putem trece cu bine prin aceasta noua provocare ?

Niciun comentariu: