vineri, 22 mai 2009

Caracterul


Exista in devenirea puiului de om o esenta care se poate si cladi in societate si in efortul zilnic al fiecarui om pentru a depasi animalitatea .El este caracterul .
A fi om e lucru mare , a fi bou poate fiecare ! Cresterea echilibrata a puiului e om , sesizarea din partea acestuia a rolurilor din cadrul familiei ( tatal,mama, rude ), educatia permanenta, deschiderea lui spre cultura nationala si universala , spre civilizatia lumii, increderea in semeni, dorinta de a fi cu grupul din care doreste sa faca parte , solidaritatea, acceptarea sacrificiului pentru a finaliza unele proiecte - toate acestea tin de cladirea - in timp - a unui caracter frumos, deschis, echilibrat, empatic.
A fi intr-o deviatie intr-una din ideile exprimate mai sus te conduce la neperformante in cladirea unei personalitati.Nimicnicia din educatie, prostia din formare, scurtcircuite in familie, certuri, alcoolism, depravare spirituala sunt cai prin care este posibil sa se formeze caractere dependente de prostie cultural-identitara.de aici , e repede de ajuns la nimicuri, rebuturi sociale .Dezastru este daca el este si promovat in ierarhia sociala, daca poate sa decida soarta altor oameni, sa urce pe scara sociala pana in varf.
Asa au aparut in istoria Europei: Hitler,Lenin, Stalin, Mussolini, Castro, Mao Tzedung, liderii tarilor comuniste europene etc.Mai rau este ca ei au devenit si modele , s-au transmis la nivel celular social si au produs efecte grave.Intalnim astazi , mai la tot pasul , oameni care in functii uita ca s-au nascut ca muritori, ca sunt vremelnici in scaunul pe care il ocupa, ca au nevoie de echipa si de o coeziune a grupului pe care il conduce.
Era o vorba : da-i puterea unui om si asa il vezi cine este , ce calitati sau ce defecte are. Spune despre un om care ii este caracterul si apoi analizeaza daca poti sa-l pui intro functie sau nu. Daca incercam sa promovam dosare sau pile si nu oameni ajungem la stres general si la stagnarea unor proiecte valoroase nationale sau continentale.
UNDE CARACTER NU ESTE, NIMIC NU ESTE !

Niciun comentariu: