luni, 25 mai 2009
25 mai – Ziua internationala a copiilor disparuti
La 25 mai 1979, Etan Patz, in varsta de sase ani, a disparut de la domiciliul sau din New York si nu a mai fost gasit. A fost lansata atunci cea mai ampla campanie de cautare a vreunei persoane disparute. Au fost inaltate baloane spre cer, au fost legate panglici roz in copaci, au fost impanzite orasele cu afise reprezentand chipul celui disparut si au fost anuntate recompense fabuloase.
Nimic nu era prea mult pentru familia indurerata si pentru cei care ii erau aproape. In anul urmator, diferite organizatii americane au patronat manifestari in amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983, presedintele SUA a declarat ziua de 25 mai “Ziua nationala a copiilor disparuti” (”Missing Children’s Day”).
O astfel de zi a inceput sa fie celebrata in Canada, din 1986, la initiativa Organizatiei “Copiii disparuti” si la nivel international, tot din 1986, la initiativa Crucii Rosii Internationale, pe fondul inmultirii alarmante a cazurilor de disparitii in randul copiilor.
Prima Zi europeana a copiilor disparuti a fost organizata in 2002, la initiativa organizatiei britanice “Child Focus”, patronata de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord si a organizatiei olandeze “Vermist”.
In toata lumea, la 25 mai, sunt organizate mese rotunde pe tema copiilor dati disparuti, sunt raspandite mesaje de solidaritate cu familiile acestora, prin mass-media sau pe strazile marilor orase, sunt inaltate baloane colorate, semnul sperantei. Simbolul acestei zile a fost ales floarea de “nu-ma-uita” (Myosotis sylvatica), din pricina numelui ei dar si din cauza abundentei acesteia in luna mai. De aceea, la 25 mai, organizatiile care se ocupa de manifestarile din aceasta zi obisnuiesc sa distribuie populatiei aceste flori (fie naturale, fie artificiale).
Ziua de 25 mai este marcata si in Romania. Cu acest prilej, in mai multe puncte din centrul Capitalei vor fi distribuite materiale informative si vor fi organizate actiuni de sensibilizare a autoritatilor pentru solutionarea situatiei copiilor disparuti.
Conform studiilor efectuate, din Romania au disparut, in perioada 2000 – 2005, 731 de copii. In urma investigatiilor Politiei si ale Organizatiei “Salvati Copiii”, 570 dintre minori au fost gasiti prin diverse state europene, unde au fost trimisi fie in scop de exploatare sexuala, fie pentru a fi trimisi sa cerseasca sau sa fie folositi pentru munca la negru. In continuare, sunt efectuate cercetari pentru gasirea a 260 de copii, disparuti de la domiciliu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu