duminică, 8 februarie 2009

Permisivitati si interdictii


Nu ne intreaba nimeni daca vrem sa venim pe lumea asta.Dar in acelasi timp trebuie sa multumim celor care au hotarat pentru noi, din varii motive sa faca posibil acest lucru pentru ca, daca n-au alte merite,macar acesta e sigur si evident esential.
La nastere, daca suntem sanatosi avem sanse egale ca potential dar ca realizare,nici vorba!Unii se nasc in bordeie altii in palate iar de aici, ceea ce numim soarta, destin, viata au o turnura absolut diferita pentru fiecare.
Aterizam dragii mei intr-o lume preformata, plina de interdictii si permisivitati legale si morale care inseamna realitatea – reala, mult diferita de realitatea noastra psihologica - adica un cumul de senzatii, perceptii, idei, atitudini, sentimente despre aceasta lume.Doua lumi care se vor ciocni toata viata noastra si care vor fi sursa suferintelor sau implinirilor noastre....
Sanse.....o notiune cu multe implicatii in viitorul fiecaruia, in functie de etapele noastre de crestere si dezvoltare.
De ce? Pai, in primul rand, pentru ca ne formam in medii diferite si cu modele diferite de educatie in familie si o facem prin IMITATIE, pana pe la varsta de 1o ani, dupa care incepe DIFERENTIEREA, singurul mod de a ne manifesta asa cum suntem adica unici si irepetabili!
In al doilea rand, pentru ca diferentierea inseamna adaptarea flexibila la ceea ce suntem noi si altii, prin felul in care acceptam,redefinim sau respingem modelele oferite de ceilalti...
A.PLESU spunea ca toata viata ne intalnim cu oferte de destin.....f. frumos si adevarat, dar v-ati intrebat de cate ori trecem pe langa ele???
In ceea ce numim cu emfaza „lumea civilizata”,interdictiile inseamna de multe ori ipocrizie inimaginabila,practicandu-se dublul standard ...
Permisivitatile, la randul lor sunt deseori prost gestionate individual sau la nivel de grup...
Suntem invatati de mici sa ne refuzam tot ce este interzis de lege si morala... Cineva a hotarat deja ce e bine si ce e rau! Nimic gresit in principiu dar total neproductiv pentru diversitatea noastra psihologica unde nu se aplica retete pt ca psihicul nostru nu este un muzeu sau o farmacie... este un ocean in furtuna...
Interdictii si permisivitati...
Cat de bine le gestionam asa va arata echilibrul vietii noastre...
Sunteti robii desavarsiti ai conventiilor noastre sociale, pentru ca totul e o conventie in lumea oamenilor?
Sau sunteti pregatiti sa va descoperiti si sa va afirmati propria individualitate, singura care va face unici si irepetabili? Nu numai prin nastere,ci prin dezvoltare si afirmare personala.

2 comentarii:

Daniel spunea...

sper din tot sufletul sa reusesc sa devin inimitabil si unic, dar de multe ori, ori ce incerc sa fac... deja au facut-o altii; oricum incerc sa gandesc... deja au facut-o altii- poate chiar mai bine.
... cine stie? pana la urma poate reusesc.

Anonim spunea...

Imi doresc din tot sufletul sa reusesti.Incearca,incearca si iar incerca...pana la urma poate vei reusi.Iti trebuie doar un strop de noroc si acel sambure care straluceste in tine.
Cu drag,
Cristina