vineri, 9 ianuarie 2009

Un subiect controversat


Daca e sa ma intrebi ce scriitor imi place cel mai mult cu siguranta o sa-ti raspund Emil Cioran.Prin urmare m-am gandit spre sfarsitul anului ce tocmai s-a sfarsit sa fac un scurt sondaj in care sa intreb mai multe persoane ce parere au despre Cioran. Raspunsurile au fost cum nici nu ma asteptam sa mi se raspunda.
O prima parere a fost ca: "Cioran e un ipocrit,caci intreaga viata promoveaza sinuciderea desi el traieste foarte bine pana la adanci batraneti."O alta parere ar fi ca "Cioran e un frustrat trist care toata viata a scris carti in care a repetat aceleasi doua (sau trei) idei cu oarecare variatii stilistice.Stilul o fi bun dar autorul nu imi da de gandit putin,problema mea e cu faptul ca e atat de supraevaluat, si ca nu reprezinta nici un model pentru nimeni, nici macar un ganditor nu poti sa zici ca e..."Mergem mai departe...alta parere "Eu vreaua sa spun doar ca omul nu e in niciun caz un mare ganditor, cu atat mai mult un model. E doar un stilist si cam atat."Altcineva spunea ca "El nu cred ca a avut pretentia sa fie profet, mai degraba a scris si el ce simtea. Pe unii ii ajuta sa scrie despre chestiile care ii marcheaza, asta a facut si el.Deci,nu cred ca e vorba de ipocrizie, omul trebuie inteles cu limitarile lui. A fost si el un nene necajit rau de tot care cu timpul s-a obisnuit cu ideea ca viata ii surade si ca oricum e prea lenes ca sa faca ceva, asa ca din cand in cand mai scria cate o carte in care imbraca aceleasi idei in metafore, comparatii etc,iar altii l-au luat prea in serios."O alta parere lagata de opere "In "Pe culmile disperarii" nu face decat sa bata saua, sa priceapa...cititorii. Singurul lucru care mi-a placut din cartea aia au fost niste metafore legate de mare. ( ideea era ca marea isi "arunca" valurile din scarba de ea insasi , nu imi amintesc exact)Iata si doua pareri care m-au lasat fara cuvinte:"oricum Cioran-omul nu prea a muncit deloc la viata lui ( pt. o scurta perioada profesor), a fost un mare parazit. Plus refuzul lui de a accepta premii ( cu exceptia premiului Rivarol, pt "Tratat de descompunere"),simpatiile legionare, turul Frantei pe bicicleta... ma rog, astea sunt amanunte, esential e ca Cioran-omul a refuzat viata obisnuita, de-aia il si numea Liiceanu "Marele Revoltat" ( sau ceva de genul asta, "Jurnalul de la Paltinis"). Pe cand Cioran-scriitorul n-a lasat mare lucru in urma."iar a doua a fost scurta si la obiect "Cioran?...Nihilist, ipocrit, nerealist. Nu-mi place"
Voi spune in urmatoarele randuri tot ce gandesc despre aceste pareri.Sa presupunem ca Cioran-scriitorul,Cioran-omul ,promoveaza sinuciderea( desi promoveaza nu cred ca e chiar bine spus,nu incurajeaza direct sinuciderea, eu nu am vazut scrierile lui despre sinucidere ca si cum ar promova-o,incuraja-o,s.a.m.d.),insa Cioran-individul cu siguranta nu o promoveaza!Legatura dintre ce a scris si ce a facut...Cioran la un moment dat a intrat intr-un fel de "rutina a disperarii", din care nu avea chef sa iasa, de aici si repetitivitatea lui, si de aceea probabil nici nu s-a sinucis; iar influenta pe care a exercitat-o, facandu-i pe unii sa se sinucida...Fiecare cu discernamantul lui, daca esti atat de impresionabil incat sa te convinga Cioran sa te sinucizi e si vina ta.Personal ma intereseaza scrierile lui...cel putin pe mine stilul m-a atras, consonanta cuvintelor, fraza lui curgatoare si care gadila la ureche.Stie sa amplifice o idee in stilu lui ametitor.Poate chiar de aici porneste valoarea lui( atata cat e )-din stil.Eu zic, de exemplu, ca asta-i diversifica pe scriitorii din acelasi curent literar, au acelasi idei de baza ,dar propriul mod de a le prezenta cititorilor e diferit.Facand referire la opera in genialitatea sa,Cioran a "zgariat" filosofia prin "Pe culmine disperarii".Daca ati citit cartea,ati remarcat o sufocare lenta cu viata a omului,ba mai mult, o moarte spirituala lenta cauzata de intrebari primare.
Cioran reuseste ca nimeni altul sa imprime o senzatie olfactiva execrabila asupra mortului viu.
Aparent de neinteles,fiecare cuvant,fiecare litera este o carare infundata,singura cale de sustragere fiind moartea...
Acum eu zic sa luam de la fiecare scriitor ce are mai bun.Mie la acesta stilul mi s-a parut bun, forma in care isi expune a lui idee.Acum, fiindca nu a avut multe idei, chiar sa-l taram prin noroi?
Atata agresivitate in fata unui autor de mult ori neinteles.Prejudecata in fata lui Cioran este in poporul nostru.Cine daca nu cioran a fost cel mai mare din vremea lui?Noica,Ionesco?Buni,dar nu exceptionali,si mai mult ca orice,nu "umani"...

Sigur ca e mai usor sa-l cataloghezi pe Cioran decat sa-l intelegi.
Tu ce parere ai?

Niciun comentariu: