miercuri, 7 ianuarie 2009

Noi si oboseala


Cred ca unul din lucrurile care ma dezgusta cel mai mult este sa ma trezesc mai obosita decat atunci cand doream sa prind un somn de mana si sa ma odihnesc. Oare este de semn ca facem parte din categoria popoarelor obosite? Spre exemplu, in timpul zilei cand cineva ne roaga un lucru, se intampla adesea sa impingem in fata pretextul "sunt obosit/a" incat ajungem sa suferim de lipsa de socializare cronica. Clar, oboseala si-a construit un palat interior si-si ranjeste coltii ori de cate ori are ocazia.Nu vi s-a intamplat dimineata sa va spuneti "ce repede a trecut noaptea asta, parca am dormit atat de putin"? Cand de fapt acel putin se cuantifica in 6-7 ore de somn, ceea ce inseamna intervalul propice de care organismul are nevoie pentru a se reincarca de energie.Care energie? Deja acest cuvant devine unul scump la vedere. Inevitabil, fiecare dintre noi recurge la diferite metode si strategii umane pentru a se odihni cat mai mult. Reflexul pe care il acumulam in urma lipsei de timp ne impinde sa fim mereu obositi, mereu ocupati, mereu indisponibili. Nu suntem noi cei care spun "abia astept weekendul ca sa..." CE? "sa dorm"! Sau daca vrei sa te intalnesti cu o persoana, celebra replica ieftina, pe care am folosit-o si eu de atatea ori, este "in sfarsit am ajuns si eu acasa, nu prea vreau sa ies iar, as vrea sa ma odihnesc putin".
Nu mai spun de acel moment al zilei, care se numeste "seara" cand infingem fericiti cheia in yala apartamentului, ca in sfarsit ne putem tranti in pat si lenevi. Tare robotizati am mai ajuns!
Pana si alimentatia sanatoasa este ceva rar intalnit printre oameni. Dimineata sarim micul dejun din criza de timp, care nu de putine ori este intemeiata, pe nimic la pranz ne amagim cu alimente total nesanatoase, pentru ca suntem mereu pe fuga si trebuie sa ne impartim activitatile in n locuri.
In ciuda lucrurilor scrise mai sus, nu am de gand sa accept, cel putin de azi, oboseala fatarnica, refuz sa merg pe ideea ca "nu am timp", refuz sa ma las prada somnului si sa nu fac lucrurile care trebuiesc facute. Trebuie sa fim activi, trebuie sa luam toate lucrurile ca atare, sa le acceptam, sa le realizam, pentru a ne bucura de victoria ce vine de pe urma acestor realizari.
Sa aveti o zi productiva!

2 comentarii:

Anonim spunea...

felicitari sunt niste subiecte reusite...rar mai gasesti persoane interesate de chestiile astea! stefan_stemi poate ne cunoastem si discutam mai multe!

Anonim spunea...

"In ciuda lucrurilor scrise mai sus, nu am de gand sa accept, cel putin de azi, oboseala fatarnica, refuz sa merg pe ideea ca "nu am timp", refuz sa ma las prada somnului si sa nu fac lucrurile care trebuiesc facute."
......crezi ca vei reusi?... eu dupa 7 ani in care am facut aceleasi lucruri incerc sa ma schimb dar ........trebuie vointa multa si...........